Setite se

23.12.2013.

Laura Branigan Laura Branigan
foto: Detalj sa omota albuma
Laura Branigan

Jedan od sinonima za osamdesete

Laura Branigan je rođena u Brusteru, država Njujork, 1957. godine a svoju karijeru je započela u bendu Meadow, sa kojima je snimila samo jedan album „The Friend Ship“ 1973. godine. Ubrzo je napustila bend, o kome više u javnosti nije htela da govori, ali je ubrzo primećena od strane lovaca na talente zbog svog baršunastog, tamnog glasa velikog raspona.

Svoj prvi solo album izdala je 1982. godine pod nazivom „Branigan“, sa koga joj je prvobitnu popularnost doneo singl „Gloria“. Ova numera je obrada istoimene pesme čuvenog italijanskog pevača Umberta Tozzi-a, i američki radiji nisu bili oduševljeni u početku zbog evropskog prizvuka u pesmi, ali su krenuli da je puštaju neprestano kada je zavladala amričkim klubovima! Album je počeo da se prodaje kao alva, a njoj je doneo i brojne nominacije za razne muzičke nagrade, između ostalog i dve Grammy nominacije!

Naredne godine izbacuje drugi studijski album „Branigan 2“, sa koga su se izdvojile pesme poput „Solitaire“ i „How Am I Supposed To Live Without You“. Ipak, internacionalna slava je usledila sa trećim albumom i megahitom „Self Control“, koja se pozicionirala na vrhove mnogih lista širom sveta! Zanimljivo je da je i ova numera takođe obrada italijanskog originala koga je snimio Raffaele Riefoli, poznatiji kao Raf.

Iako je Laura kasnije izdala još četiri studijska albuma, nijedan od njih nije dostigao slavu koju je imala početkom osamdesetih godina. Zvanično se povukla sa scene '94. godine, mada je tokom devedestih nastupala na raznim manifestacijama i pravila solo turneje.

Nažalost, leta 2006. godine Laura se nedeljama žalila na glavobolje, ali im nije pridavala značaj, da bi krajem avgusta preminula iznenada u snu, u svom domu, od cerebralne aneurizme.

Ostavi
komentar