Setite se

20.05.2013.

Kate Bush Kate Bush
foto: Youtube screenshot
Kate Bush

Alternativna POP diva

Krajem sedamdesetih godina, britanska scena je iznedrila pevačicu koja se s pravom može nazvati umetnicom, što je retkost u pop kulturi. Često je nazivajući pandanom David Bowie-a, njeni hitovi su krenuli da osvajaju ljude širom sveta, time otvarajući vrata i za druge nekonvencionalne izvodjače.

Kate je rodjena 30. jula 1958. godine u Velingu, delu glavnog grada Velike Britanije. Pod muzičkim uticajem svoje porodice, Kate rano kreće sa učenjem sviranja instrumenata, ali i sa komponovanjem svojih prvih pesama. Proboj na muzičku scenu postigla je sa samo devetnaest godina, pesmom za koju se može reći da je i obeležila njenu karijeru – „Wuthering heights“, koja se zadržala četiri nedelje na UK Singles Chart. Time je postala prva žena – kantautor, čija je pesma zauzela prvo mesto u Velikoj Britaniji. Od te davne 1978. godine pa do danas izdala je deset studijskih albuma.

Koristeći svoj neobičan muzički izraz, kao i glas neobične boje i velikog raspona, Kate je nastavila da redja hitove kao što su „Babooshka“, „Running up that hill“, „King of the mountin“ i druge. Neobičan je podatak, iako je u svojoj karijeri dobila brojne nagrade za svoj rad i bila nominovana za Grammy Award,  da je Kate održala samo jednu koncertnu turneju, i to iste godine kada je izbacila svoj prvi singl.

O privatnom životu ove ekstravagantne pevačice se malo zna. Udata je za gitaristu Dan McIntosh-a, sa kojim ima jedno dete, i živi povučeno na svom imanju u zapadnom Berkširu.

Jedino što joj možemo zameriti jesu velike pauze u njenom radu, pa dok čekamo nešto novo od Kate, uživajte u ekletičnoj izvedbi „Orkanskih visova“!  

Ostavi
komentar

Povezano