Setite se

05.07.2016.

Kako je Alanis doprinela da Radiohead budu to što jesu
Kako je Alanis doprinela da Radiohead budu to što jesu

I još čemu

Pre tačno 20 godina, Alanis Morissette napravila je revoluciju u popkulturnom izrazu. Udostupnila je rok muziku i načinila da bude kul biti tinejdžerka. Osnažila je generacije svojim nestandardno bogatim tekstovima, rok estetikom i lakim melodijama koje su krile visprene aranžmane. Album Jagged Little Pill prodat je u 33 miliona primeraka što je i za današnje kriterijume (računajući i streaming) veoma impresivna brojka.

U to vreme svoj izraz formirao je i bend koji će se kasnije ispostaviti da je najveći alternativni sastav na planeti.

1996. godine Radiohead su se još uvek navikavali na novo ime, a Thom Yorke krio svoje plesne pokrete. Pozvani su da budu opening act na prvoj turneji kanadske zvezde. Tokom Jagged Little Pill (Intelectual Intercourse) Tour-a, Radiohead su dobili inspiraciju za kultni album OK Computer koji su snimili u godini posle toga.

Album koji se bavi temom tada tek otkrivenog konzumerizma, Radiohead pisali su u gospodskoj kući nastaloj u XV veku koja je bila u vlasništvu glumice Jane Seymour. Kao uticaje za album pročitaćete da su bili The Beatles, Miles Davis i DJ Shadow, ali teže naći podatak da su zahvalni na iskustvu stečenom tokom “druženja” sa Morissettovom.

 

Sa petnestogodišnjakinjom u sebi sam došao u kontakt početkom dvehiljaditih i neretko bio osuđivan zbog svog odnosa prema Alanis koju smatram direktno odgovornom za kondiciju moje emocionalne inteligencije. Srećom, jedna od stvari koju me je naučila je upravo da ne marim previše za to.

Danas podjednako uživam u novoj muzici benda Radiohead, ali i tome koliko je Alanis postala sve što je ikada želela. Ne znam da li je još nekome udobno u svojoj koži koliko njoj. Nedavno je nastupala sa današnjom tinejdž senzacijom Demi Lovato i parirala joj. Ispostaviće se kasnije da je tada na sceni već nosila svoje drugo dete. Prethodne nedelje svet je obišla fotografija koja je napravljena pod vodom. Naga, u poodmakloj trudnoći, Alanis je stavila citat svog sina koji šarmom koji samo mala deca imaju – kaže da treba da poštujemo žene. Dodao bih, kao još jedan Morissettov sin - da treba da im budemo zahvalniji na uticaju.

 

 

Vojkan Bećir

 

Ostavi
komentar

Povezano