Setite se

29.07.2013.

Josipa Lisac Josipa Lisac
foto: Sergej Drechsler, fotografisano na poklon koncertu Grada Rijeke povodom Međunarodnog Dana žena
Josipa Lisac

Neprevaziđena diva

Ne, nisam umjetnica, ali želim dotaknuti umjetnost“ su reči kojima je uvek skromna, profesionalna i nadahnujuća Josipa počela svoj koncert koji je održan u februaru ove godine, u prepunom Sava Centru. Ona nas i dalje svojim radom, nastupima ali i samim postojanjem podseća da nešto avangradno, kosmopolitskog duha može poteći i sa ovih prostora!

Josipa je rođena 14. februara 1950. godine u Zagrebu. Svoju muzičku karijeru je započela još kao mala u dečjem horu pevajući klasična i duhovna dela, ali kao mlada devojka opredelila se za drugačiji muzički žanr, i postala članica rok grupe O'Hara, koju ubrzo napušta, da bi je zamenila grupom Zlatni akordi, sa kojom nastupa po festivalima i igrankama.

Godine 1971. ona upoznaje Karla Metikoša, čoveka koji je odirgrao veliku ulogu u Josipinom i profesionalnom i privatnom životu. Upravo je on (zajedno sa Ivicom Krajačem) komponovao njen debitantski album „Dnevnik jedne ljubavi“, koji je izašao 1973. godine. Album je ušao u anale jugoslovenske muzike, i dobio titulu prvog konceptulanog albuma kada se govori o zabavnoj muzici bivše Jugoslavije! Pripadnici mlađih generacija, koji tada čak nisu bili ni u planu, a kamoli rođeni, i dan danas pevuše „O jednoj mladosti“, najveći hit sa ovog albuma, a upravo je povod ovogodišnje Josipine turneje proslava četrdesetog rođendana albuma prvenca!

Nakon velikog uspeha, Josipa je provela dve godine spremajući se za ulogu Jane u prvoj jugoslovenskoj operi pod nazivom „Gubec-beg“, koju je takođe komponovao Karlo Metikoš. Premijera opere je bila 1975. i narednih nekoliko godina se prikazivala širom SFRJ, a godinu dana pre premijere Josipa je počela da eksperimentiše i sa folklornim zvukom, pa je tako snimila dve sevdalinke – „Omer beže“ i „Niz polje idi babo, Sejmeni“!

Tokom svoje karijere Josipa je eksperimentisala i sa jazz žanrom, krajem sedamdesetih snimila album pod nazivom „Made in USA“, ali je najveću popularnost postigla hitovima sa albuma iz osamdesetih godina. Svi znamo „Danas sam luda“, „Ja bolujem“, „Magla“, „Gdje Dunav ljubi nebo“, „Hir, hir, hir“, fantastični duet sa Dinom Dvornikom „Rušila sam mostove od sna“ i mnoge druge.

Josipa je takođe glumila i na filmu i u pozorištu, i posle toliko stvaralaštva, čovek bi pomislio da se umorila, ali njena energija ne jenjava, čak naprotiv! Poslednji i trenutno aktuelni album je izbacila 2009. godine pod nazivom „Živim po svome“, a njena turneja povodom obeležavanja četrdesetogodišnjice postojanja na muzičkoj sceni i dalje traje!

I neka traje što duže. Dokaz da kvalitet i dalje prkosi trendovima! 

U okviru turneje "Dnevnik jedne ljubavi" Josipa 2. avgusta nastupiti u Zadru (klub Arsenal), a 10. avgusta u Puli (Arena).

 

Ostavi
komentar

Povezano