Setite se

29.11.2012.

Jimi Hendrix Jimi Hendrix
foto: Youtube screenshot
Jimi Hendrix

The game changer

Smatra se apsolutno najboljim gitaristom svih vremena u istoriji popularne muzike i jednim od najznačajnijih muzičara 20. veka. Pod uticajem pre svega američkog rokenrola i elekro bluza Jimi je sa svojim bendom Jimi Hendrix Experience doživeo ogromnu slavu nakon nastupa na Monterey POP Festivalu, održanom 1967. godine. Naravno, daleko je poznatije da je kasnije nastupao i na legendarnom Woodstock festivalu 1969. a 1970., iste godine kad je umro, nastupio je na festivalu Isle of Wight.

Poznato je i to da je Jimi uneo brojne inovacije u rokenrol tehniku sviranja gitare, počeo je da praktikuje do tada izbegavane tehnike, učinio je popularnim čuvenu wah-wah pedalu, i rokenrol posle njega više nikada nije bio isti. 

Sa bendom je za života izbacio svega tri albuma: Are you Experienced (1967), Axis: Bold as Love (1967), Electric Ladyland (1968) i zapravo profesionalno je nastupao svega 4 godine, ali je to za njega bilo dovoljno da promeni istoriju rokenrola zauvek.

Umor je u 27. godini od posledica predoziranja pilula za spavanje. Posthumno je objavljeno čak 11 albuma sa njegovom muzikom. Da je živ, ove nedelje napunio bi sedamdeset godina.

Ostavi
komentar
  • 9.04.2013, 20:57h Milisav - E ovo je ozbiljan tekst na ozbiljnu temu o ozbiljnom coveku lepo napisan!

Povezano