Setite se

12.08.2013.

Italo disco
Italo disco

Zaraza koja je harala Evropom

Danas se osvrćemo ne na jednu ličnost konkretno, već na pravac koji je obeležio kraj sedamdesetih i osamdesete godine, prvenstveno u ovom delu sveta, pod koji potpadaju mnogi za čije pesme nismo ni svesni da ih znamo!

Italo disco nije nastao samo u Italiji, već se javlja i u drugim zemljama, a ovaj naziv je izabran zbog dobrog marketinga ZYX, italijanske izdavačke kuće. Ovaj pravac nastaje tako što se u klasičnu disco muziku ubacuju sintisajzeri i drugi elektronski zvukovi, a kao pioniri ovog pravca se mogu navesti producent Giorgio Moroder, o kome smo već pisali, francuski muzičar Didier Marouani, mada su uticaj izvršili i drugi, koji su bili više vezani za electro ili synthpop, poput Kraftwerka, Telexa, Yellow Magic Orchestra...  

Iako je u SAD i Velikoj Britaniji disco muzika zamirala, u ostatku Evrope je i dalje bila popularna, pa su di džejevi i producenti, kojima je bilo preko glave da uvoze skupe semplove i pesme sa zapada, počeli da prave svoju muziku – pa su tako sintisajzeri, drum mašine, catchy melodije i ne baš pravilno akcentovan engleski postali zaštitni znak ovog pravca! Ni gorepomenute države nisu ostale imune na neke italo disco bitove pa su se tako na njihovim listama našli hitovi „Tarzan Boy“ od Baltimore, „Boys“ od Sabrine, „Self Control“ Laure Branigan, „Call Me“ od Spagne i mnogi drugi, a i smatra se da bendovi poput Pet Shop Boys-a, New Order-a, Erasure-a takođe bili pod uticajem ovog žanra!

Tokom osamdesetih pod pravac su potpadali i zvukovi mnogih drugih žanrova, zatim iz njega su se razvili neki drugi pravci npr. spacesynth, da bi krajem osamdesetih ovaj žanr zgasnuo, potisnut od strane novog – italo house-a! Ipak, i dan danas se može čuti, bilo da se vrte stari hitovi, bilo da se radi o novim, jer izgleda popularnost tog synth zvuka, zaraznih bitova i melodija ne jenjava!

Lista imena izvođača koji potpadaju pod ovaj pravac je dugačka pa se tu, pored pomenutih, nalaze i Sandra („Maria Magdalena“), Modern Talking („Cherry Cherry Lady“, „Brother Louie“), C. C. Catch („Stangers By Night“, „Heartbreak Hotel“), Righiera („Vamos A La Playa“), Gazebo („I Like Chopin“) i mnogi drugi!

Uživajte!

Ostavi
komentar

Povezano