Setite se

28.08.2013.

Irene Cara Irene Cara
foto: Album Cover detalj
Irene Cara

Gotovo da nema ugla naše planete, gde se nije čuo „Flashdance... What a Feeling“, i iako možda znate ime izvođača ovog večnog hita, da li znate ko je Irene Cara? Ovog ponedeljka malo detalja o ženi koja je postala simbol (flash) dance talasa osamdesetih!

Irene Cara je rođena 1959. godine u Njujorku. Još kao vrlo mala devojčica pokazivala je višestruki talenat, pa je uporedo učila muziku, ples i glumu. Svoje prve nastupe je ostvarila u emisiji The Tonight Show Johnny-a Carson-a, pevajući na tečnom španskom, naučivši ga od majke, koja je poreklom sa Kube. Još kao dete snimila je svoj prvi album 1968. naziva „Esta Es Irene“, takođe na španskom, a potom je usledio album na engleskom, na kome su se nalazile božićne pesme.

Ogromna popularnost je stigla posle čuvenog filma „Fame“, za koji je Irene na audiciji prvenstveno bila izabrana kao igračica, ali kada su je čuli kako peva, izmenili su scenario i njen lik Coco Hernandez je postala i pevačica. Irene je snimila dve numere za ovaj film – istoimenu „Fame“ i „Out Here On My Own“, koje su instant postali hitovi, i našle se na prvim mestima lista širom sveta! Takođe, ovo je bio prvi slučaj da su dve pesme iz jednog filma nominovane za Oskara, i da ih obe peva isti izvođač! „Fame“ je osvojila nagradu, a Irene je takođe bila nominovana na Grammy Awards u dve kategorije i za Zlatni globus u kategoriji „najbolja glumica u mjuziklu“! Ipak, odbila je ponudu da tumači lik Coco u seriji koja je napravljena po ugledu na film.

Tri godine kasnije, Cara je dostigla vrhunac svoje karijere, kada je snimila hit „Flashdance... What a Feeling“, za, sada već, kultni film „Flashdance“! Muziku za numeru su uradili Giorgio Moroder i Keith Forsey, a Cara je napisala reči, na putu ka studiju gde je trebalo da snima! Kasnije je izjavila da je bila neodlučna po pitanju saradnje sa Moroderom, koji je sarađivao sa Donnom Summer, ne želeći da ispadne kopija kraljice diska, ali se kolaboracija itekako isplatila – za pesmu i izvođenje osvojila je Oskara, Gremi, Zlatni globus i American Music Award! Uspeh pesme na listama nije ni potrbeno pominjati, jer je i trideset godina kasnije možemo čuti na radiju!

Posle ovog ogromnog uspeha, 1987. godine je izbacila album „Carasmatic“, koji nažalost nije ponovio uspeh, a poslednji album je izdala pre dve godine, pod nazivom „Irene Cara presents: Hot Caramel“, koji je snimila sa svojim bendom Hot Caramel, sa kojim nastupa uglavnom na Floridi, gde danas živi i radi! Takođe treba pomenuti da je Cara ostvarila i solidnu glumačku karijeru, koja uključuje predstave na Brodveju, serijske uloge ali i filmske role, gde je glumila rame uz rame sa glumcima poput Clint-a Eastwood-a i Burt-a Reynolds-a!

Do sledećeg ponedeljka!

Ostavi
komentar

Povezano