Setite se

15.05.2014.

"Imagine"
"Imagine"

Pesma koja je promenila istoriju

„Imagine all the people sharing all the world"- John Lennon je to zamišljao davnih sedamdesetih godina, a nama danas nije na odmet da se podsetimo kako ove rečenice tako i jedne od pesama koje su menjale svet!

Gitarista engleske pop rok grupe The Beatles, napisao je jednu od najinspirativnijih pesama ikada, maja 1971.godine u koprodukciji sa svojom zenom Yoko Ono.Smatra se prvom globalnom himnom koja nije bila povezana sa nekom nacijom ili religijom, već je izražavala želju za mirom u svetu.

Numera „Imagine“, koja je postala simbol antiratnih protesta, obeležila je usmerenost i dalji rad John-a Lennon-a. Inspiraciju za ovu numeru Lennon je našao u knjizi “Grapefruit” koju je 1964. godine napisala njegova supruga. Svojevremeno je govorio:  “Još uvek verujem u mir i ljubav.  Još uvek verujem u pozitivno razmišljanje…Mislim da moj rad neće biti završen sve dok ne umrem, i nadam se da će to još da potraje”. I traje, itekako!

Upravo se ova pesma našla na listi 100 pesama koje su imale najveci uticaj na kulturne, drustvene i politicke promene, prema istraživanju koje su obavili istoričari, muzičari i novinari za britanski magazin “Time out”. Iako ima verske implikacije (nepostojanje raja i pakla), crkva je takoreci prepoznala svevremenost i neophodnost ovog Lennon-ovog dela, tako da se danas moze čuti u neobičnoj izvedbi osam zvonara Liverpulske katedrale.

“Guinness World Records British Hit Singles Book”pozicionirao je ovo pesmu na drugo mesto najboljih pesama ikada, iza “Bohemian Rhapsody” grupe Queen.

Ostavi
komentar