Setite se

11.03.2013.

Hector Lavoe Hector Lavoe
foto: Youtube screenshot
Hector Lavoe

Jedan od najvećih salsa pevača svih vremena

Hector Lavoe (Hector Juan Perez Martinez) rođen je 1946. godine u Puerto Ricu i još kao sasvim mlad počeo je da se interesuje za muziku kao i da pokazuje izuzetan talenat. Išao je u lokalnu mzičku školu i krenuo da se muzički razvija pod uticajem Jesus Sanchez Erazoa.

Već sa 17 godina Hector dolazi u New York ai slobodno možemo reći da od tog trenutka počinje i nova era latino zvuka za kojim će svet u narednim godinama poludeti. Još nije čestito ni stigao u svetsku metropolu muzike, mode i umetnosti uopšte a već je počeo da nastupa sa sekstetom Roberta Garcie kao i sa još nekoliko sastava. Ubrzo se pridružuje i bendu Willia Colona sa kojim je do kraja života ostao dobar prijatelj iako su im se poslovno putevi ubrzo razišli i to prvenstveno zbog Hectorove neodgovornosti, konstantnog kašnjenja i problema sa drogom u koje se skoro momentalno uvalio do guše. 

Njegov neverovatn talenat i specifična boja glasa učinili su da njegova karijera vrtoglavo napreduje i on je ubrzo krenuo u solo vode snimivši tako neke od najvećih salsa hitova svih vremena kao što su "El Cantante" i "Bandolera".

Slava, simpatična pojava i muževni pokreti tokom nastupa ulili su mu sigurnost i Hector je ubrzo dobio titulu veikog zavodnika. Naizgled se smirio uz prelepu Puchi (Nilda Roman) sa kojom je dobio sina Hectora Juniora, 1969. godine. Njihov burni brak obeležen je ogromnom ljubavlju, obostranom ljubomorom, svađama i konstantnim problemima sa drogom.

Kao solista Hector je izdao deset albuma. sa Willie Colon Orkestrom još deset, dva sa Tito Puenteom a na Fania All Stars kompilacijama pojavljuje se još 15 njegovih hitova. 

Naravno, kao što to uvek biva kad slava dođe brzo, nakon velike nemaštine i kada pomislite da ste besmrtni, bajka se ubrzo pretvorila u tragediju. Hector Junior gine u nesreći, Lavoe saznaje da boluje od HIV-a, pada u depresiju, rasura brak i čak pokušava da izvrši samoubistvo. Umire od posledica bolesti u četrdesetšestoj godini, 1993. godine u New Yorku. Da tragedija bude veća i neverovatnija, njegova udovica, Puchi, nekoliko godina kasnije stradala je u tragičnoj nesreći.

O njegovom životu i tragičnoj smrti Marc Anthony snimio je film El Cantante u kom igra Hectora Lavou dok JLO tumači lik njegove supruge Puchi.

Ostavi
komentar