Setite se

19.08.2013.

Guano Apes Guano Apes
foto: Bel - Air, album cover, detail
Guano Apes

Gde su čuveni nemački alternativci?

Krajem devedestih i početkom dvehiljaditih nisu se skidali sa MTV-a, da bi u godinama iza nas, nestali sa muzičke scene! Ovog ponedeljka malo o možda najpopularnijem sastavu nemačke scene alternativnog roka i rapcore-a!

Guano Apes je nastao 1994. godine u nemačkom gradu ttingen-u. Bend čine gitarista Henning Rümenapp, basista Stefan Ude, bubnjar Dennis Poschwatta i vokal Sandra Nasić, koja potiče iz Hrvatske. Bend je karijeru započeo pobedom na takmičenju „Local Heroes“, u organizaciji muzičkog kanala VIVE, na kojem je učestvovalo preko 1000 takmičara! Pobedili su pesmom „Open Your Eyes“,koja je postala veliki hit i koja je ujedno najavila i njihov debi album, izbačen naredne godine, pod nazivom „Proud Like a God“. Album je zauzeo četvrto mesto na listi, i dobio platinasti status a veliki hitovi su postali, pored gorepomenute pesme, i „Lords Of The Boards“ (koja je postala zvanična pesma evropskog takmičenja u snoubordingu 1998.) i „Rain“!

 Drugi studijski album „Don't Give Me Names“ je izašao 2000. i tada smo svi skakali uz „Big In Japan“, „No Speech“, „Dödle Up“, „Living In a Lie“ i druge! Treći su izbacili tri godine kasnije pod nazivom „Walking On a Thin Line“, koji je zauzeo prvo mesto u Nemačkoj i dobio zlatni status, a „You Can't Stop Me“, „Pretty In Scarlet“ i „Quietly“ su postali veliki hitovi!

Godine 2006. izbacili su kompilacijski album „Lost (T)Apes“, na kome se nalaze neobjavljene pesme, koje su snimane tokom '94. i '95. godine, a onda je došlo do razlaza tj. velike pauze. Poschwatta se skoncetrisao na svoj novi bend Tamoto, u čemu mu je pomagao i Ude, Rümenapp je prebacio na muzičke poslove iza scene, a Nasićeva je izdala solo album pod nazivom „The Signal“. Ipak, odlučili su da ne stave tačku na i, pa su se 2009. ponovo okupili i krenuli sa koncertima širom Evrope! Dve godine kasnije su izbacili četvrti po redu album „Bel Air“, koji se u Nemačkoj ponovo našao na prvom mestu, i sa kojeg smo slušali „Oh, What a Night“, „This Time“, i „Sunday Lover“, koji se neko vreme vrteo i kod nas na nekim stanicama! Sandru smo takođe prošle godine gledali i kao sudiju u nemačkom izdanju X Factora!

Bilo bi lepo da ih gledamo i u Srbiji uživo, a do tad uživamo u starim hitovima!

 

Ostavi
komentar

Povezano