Setite se

15.07.2013.

Freddie Mercury Queen
foto: Detalj sa omota albuma
Freddie Mercury

Glas koji je obeležio kraj XX veka

Još jedan velikan koji nas je prerano napustio... Ipak, iza sebe je ostavio ogromnu zaostavštinu koju čine  njegove pesme, nastupi ali i jedan od najimpozantnijih vokala ikada!

Freddie je rođen kao Farrokh Bulsara u Zanzibaru 1946. godine, u porodici koja pripada etničkoj zajednici Parsi, koji su poreklom iz Persije (današnji Iran), ali danas uglavnom žive u Indiji, pa je Freddie svoje detinjstvo provodio i u Zanzibaru i u Indiji. U Mumbaju je krenuo u britansku školu, gde je pored ostalog, učio da svira klavir, ali sa napunjenih 17 godina cela njegova porodica se seli u Britaniju, zbog krvave revolucije koja je zadesila Zanzibar. Još dok je išao u školu u Mumbaju, iz nepoznatih razloga je sebe prozvao „Freddie“.

Kada je diplomiro na koledžu za umetnost i grafički dizajn, sve više se uključuje u muziku, postaje član dva benda, koji su se brzo raspali, i 1970. godine upoznaje Brian May-a, gitaristu i Roger Taylor-a, bubnjara, koji su upravo izašli iz benda Smile. Freddie je insistirao da ima sastava bude Queen, iako se menadžment i ostali članovi benda nisu slagali zbog gay konotacija koje ta reč nosi, mada je on rekao da to uopšte nije bilo presudno pri odabiru. Takođe u to vreme menja svoje prezime iz Bulsara u Mercury.

Kako se razvijala karijera benda, svi dobro znamo! Mercury nije bio samo vokal, on je i dosta komponovao, a ono što je fascinantno jeste da on nije bio muzički potkovan i da je jedva čitao note. Sve melodije i harmonije je komponovao na klaviru po sluhu, i tako smo dobili „Bohemian Rhapsody“, „We Are the Champions“, „Somebody To Love“, „Bicycle Race“, „Crazy Little Thing Called Love“ i druge! Neke od ovih pesama su, muzički gledano, toliko komplikovane kao „Bohemian Rhapsody“ na primer, koju je Freddie snimao tako što je otpevao 5 različitih harmonija spojivši ih na kraju u jednu melodiju! Inače je ova pesma proglašena za pesmu 20. veka kada je moderna muzika u pitanju!

Ostaće upamćen i po svom glasu, takođe i ne možete naći listu najboljih vokala na kojoj se Mercury ne nalazi. Iako je dok govori imao dublji, baritonski glas Freddie je uglavnom pevao u tenorskim deonicama jer je imao raspon od neverovatne 4 oktave! Brojni kritičari su se složili da je on možda najbolji vokal koji je rock muzika ikada imala, ali njegov vokal je fascinirao i ljude iz drugih žanrova, pa je čuveni sopran Montserrat Caballe snimila sa njim ceo album „Barcelona“, sa kog je najpoznatija istoimena pesma! Da stvar bude još luđa, Freddie nikad nije učio tehnike pevanja a i imao je kvržice na glasnim žicama!!!

Njegov privatni život je bio veoma intrigantan. Bar su ga tako tabloidi predstavljali. Oni koji su ga poznavali kažu da je Freddie bio sušta suprotnost od onog ludog čoveka na sceni koji je zaluđivao mase – povučen, stidljiv, tih... O svojoj biseksualnosti nikada nije otvoreno govorio - nije negirao, ali nije se ni otvoreno zalagao za gay zajednicu. Putem svog višegodišnjeg ljubavnika postao je HIV pozitivan, što je saznao 1987. mada je to krio sve do kraja, iako su mediji konstantno spekulisali o tome. Vest da je bolestan i da umire, svet je saznao dan pre nego što je umro, 24. novembra 1991. godine. Ipak, kada su otvorili njegov testament većinu stvari uključujući i njegov dom, ostavio je Mary Austin, njegovoj devojci s početka karijere, za koju je rekao da je jedina i najveća ljubav i prijatelj u njegovom životu, s porukom „Trebalo je da mi budeš žena, tako da ovo ionako pripada tebi“! E, Freddie...

Ali, šta je tu je... Show must go on! But, can it, really? 

Ostavi
komentar

Povezano