Setite se

27.05.2013.

Falco: Tragični lik austrijske scene '80 Falco
foto: Youtube screenshot
Falco: Tragični lik austrijske scene '80

Zaslužan za jedan od najvećih POP hitova svih vremena

Johann Hans Hölzel, svetu poznatiji kao Falco, rođen je u Beču 1957. godine. Još kao malo dete, pokazao je sklonosti ka muzici, pa je sa pet godina upisan na Bečku muzičku akademiju, gde su ustanovili da mladi Falco ima neverovatan talenat i apsolutni sluh. Bečki konzervatorijum upisuje 1977. godine, ali ga ubrzo i napušta, preselivši se u Berlin, gde je istraživao klupsku scenu kao član jazz-rock benda.

Falco je skrenuo pažnju šire publike svojim singlom „Der Kommissar“, koji se našao na njegovom albumu prvencu „Einzelhaft“, iz 1982. godine. Drugi album pod nazivom „Junge Römer“postigao je uspeh samo u Austriji i Nemačkoj, posle čega je Falco rešio da krene u eksperimentisanje sa engleskim jezikom.

Singl„Rock me Amadeus“ je bio pravi pogodak! Pesma se zavrtela na radio stanicama širom planete, i postala hit broj jedan ne samo u Nemačkoj i Austriji, već i u Velikoj Britaniji i SAD-u. Hit se zadržao nekoliko nedelja na prvom mestu liste Billboard Hot 100, a album „Falco 3“(objavljen 1985.) je dostigao  treće mesto liste Billboard Album Charts. Interesantan je takodje podatak da se ova pesma našla i na R'n'B listama, što je u to vreme bilo vrlo neobično za jednog belca. Usledili su hitovi kao što su „Vienna calling“, „Jeanny“(pesma o nestaloj devojci, ali iz ugla ubice ili silovatelja, što je izazvalo brojne kontroverze), „The sound of Musik“, zatim „Coming home“ (Jeanny part 2) i drugi.

Iako nikada više nije postigao tako veliki internacionalni uspeh, Falco je ostao veoma popularan u zemljama nemačkog govornog područja, izbacivši još 4 albuma, sve do 1998. godine, kada ovaj neobični pevač gine u saobraćajnoj nesreći u Dominikanskoj republici, koja se dogodila zbog neprilagodjene vožnje vozača autobusa, a da tragedija bude veća pevač je baš tada planirao svoj veliki comeback! Sahranjen je na Centralnom groblju, u Beču.

Nama samo ostaje da uživamo u zaraznim bitovima najprodavanijeg austrijskog pevača ikada!

Ostavi
komentar

Povezano