Setite se

03.06.2013.

Earth, Wind and Fire Earth, Wind and Fire
foto: Youtube screenshot
Earth, Wind and Fire

Zaštitni znak disko groznice

Početak je sedmice, vreme je opet sumorno, pa smo smislili da vas oraspoložimo jednim od bendova koji je ušao u muzičku istoriju! Zarazne pesme, disco bitovi, šarenilo na sceni, kostimi, ples – zaštitni su simboli benda koji je obeležio muzičku scenu sedamdesetih!

Sve je počelo u Čikagu, davne 1969. godine, kada je bubnjar Maurice White, sa još dvojicom prijatelja osnovao bend kako bi komponovali pesme i džinglove. Ubrzo je broj članova krenuo da se povećava, i cela skupina se preselila u Los Anđeles, kako bi našli muzičku kuću sa kojom bi potpisali ugovor. Po dolasku u LA, bend menja i ime u Earth, Wind and Fire (ideja je potekla od Maurice-a jer je rodjen u znaku strelca koji se kao zodijački znak bazira na ovim elementima), ubrzo potpisuju ugovor sa Warner Bros. Records-om i izdaju svoj prvi album 1971. godine pod imenom – kako drugačije do – Earth, Wind and Fire”!

Golden era“ ovog benda počinje albumom „Open Your Eyes“, iz 1974., koji je prodat u preko milion primeraka! Naredne godine izbacuju čak dva albuma, i mega hit „Shining Star“ im je doneo ne  samo još veću popularnost, nego i Gremi za najbolji R'n'B nastup, a iste godine im se priključuje big band Phenix Horns, koji postaju jedan od neizostavnih elemenata ovog sastava.

Do početka osamdesetih, bend je izbacio još pet albuma, na kojima se nalaze neki od najvećih hitova: "Sing Song", "Got To Get You Into My Life"„September“, „Boogie Wonderland“, „Let's Groove“, „After the Love Has Gone“ i drugi. Nastupi ovog benda su bili nezaboravni – svetlosni efekti, šljokice, levitirajući muzičari, plesači, nestajanje sa scene a na sve to fenomenalna svirka! Mada je sve to sa strane izgledalo kao haos i opšta anarhija, njihove nastupe nisu osmišljavali samo koreografi, već i mađionačari, od kojih je jedan čuveni David Copperfield!

Earth, Wind and Fire su do danas izbacili 19 studijskih albuma (poslednji je izdat 2005. godine), brojne kompilacije, 3 live albuma, s tim što su osamdesetih eksperimentisali sa elektronikom, da bi se početkom devedestih do danas polako vraćali svom originalnom zvuku. Za svoj rad dobili su brojna priznanja: Grammy Awards, American Music Awards, BET Awards, upisani su u Rock and Roll Hall Of Fame,dobili su svoju zvezdu na Hollywood Walk Of Fame a do dana današnjeg prodali su preko 90 miliona albuma širom sveta! Takođe su prvi afro-američki bend koji je napunio Madison Square Garden! Malo li je?!

Zato danas dance! It’s Boogie Wonderland! 

Ostavi
komentar