Setite se

25.02.2020.

Dirljiva proslava i oproštaj od čoveka koji je bio veći od košarke
foto: Youtube screenshot
Dirljiva proslava i oproštaj od čoveka koji je bio veći od košarke

Kobe & Gianna Bryant Memorial održan je sinoć u centru Los Anđelesa. Nastupile su Beyoncé, Alicia Keys i Christina Aguilera, a obratili se Jordan, Shaq, Pelinka, kao i Vanessa Bryant.

Svet je i dalje zapanjen činjenicom da je tragično nastradao Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša svih vremena. Njegov uticaj premašio je odavno granice sporta, a iznenadna smrt uvećala ga je. Težina tragedije umnožena je i informacijom da je u palom helikopteru bila i njegova trinaestogodišnja ćerka. 
 
Pomen je održan u čuvenom losanđeleskom Staples Centru. Zamisao je bila da se proslavi život nastradalih, a ulogu medijatora preuzeo je voditelj Jimmy Kimmel. Među govornicima su bili Vanessa Bryant, supruga i majka, vidno potrešeni Shaquille O'Neal, uplakani Michael Jordan, Diana Taurasi, Geno Auriemma i Rob Pelinka.
 
Kobe Bryant bio je mentor Sabrini Ionescu koja je zbog toga dobila nadimak White Mamba. Ona se takođe oprostila od njega pred svima, ali i pričala o odnosu sa malom Gigi Bryant kojoj je bila uzor i trener. 
 
Dok su ljudi bili okupljeni i na ulicama, u hali se našao ogroman broj poznatih. U publici su sedeli Kobijevi saigrači, kao i brojni igrači protivničkih timova. 
 
Događaj je otvorila Beyoncé svojom pesmom XO za koju je rekla da je bila jedna od omiljenih pokojnog košarkaša. Sledeća njena pesma uz osmeh koji aludira na lepa sećanja sa njim bila je Halo
 
Nakon nastupa dive, krenula je montaža snimaka od početka karijere do penzije Bryanta uz Maroon 5 pesmu Memories
 
Vanessa Bryant stoički je pričala o potencijalu svoje ćerke, uspesima u školi, kao i njenom putu da postane WNBA igračica. Sa Bryantom bila je od svoje sedamneste godine, kada je na snimanju muzičkog spota upoznala tada dvadesetjednogodišnjeg košarkaša. 
 
Gigi je bila na korak od upisivanja koledža. Želja joj je bila UConn zbog tima Huskies. Na ceremoniji je govorio i Geno Auriemma, trener tog tima. Rekao je da neće da se priča o košarci, već kao otac. 
 
Kobe Bryant preminuo je 26. januara u strašnoj iznenadnoj nesreći. Prekinuti su njihovi životi, kao i mnogi planovi. Njegov najbolji prijatelj, inače čuveni sportski agent, Rob Pelinka, ispričao je da je Kobe u minutima pred svoju smrt pokušavao da da priliku još jednoj devojčici. Reč je o ćerki čoveka koji je među devetoro poginulih u toj nesreći. 
 
Montaža fotografija bračnog para Bryant išla je uz pesmu I Belong To You, a nastavila se izvođenjem Mesečeve sonate. Alicia Keys za klavirom, podsetila je na trenutak kada je Kobe učio da svira ovu kompoziciju znajući da je omiljena njegove supruge. 
 
Michael Jordan pričao je o svom "mlađem bratu". Od njih se očekivalo da budu konkurenti, ali su zapravo bili bliži nego što je iko mogao da zamisli. Rekao je da ga je isprva nervirao brojnim pitanjima, ali da je njegova strast postala zarazna. 
 
Shaquille i Kobe imali su jedno od najboljih partnerstava na NBA terenu. O tome i deteljima iz privatnog života, košarkaški div je pričao u "kući koju su pomogli da sagrade", centru Staples
 
Pred kraj, Christina Aguilera je otpevala Ave Maria, a onda je prikazan kratki film Dear Basketball. Reč je o pismu koje je Bryant posvetio sportu u koji je zaljubljen celog života, a koje je animirano i nagrađeno Oscarom
 
Celu ceremoniju možete pogledati na YouTube-u, ali budite pripremljeni za suze, mnogo tuđih i verovatno svoje. Početak je oko tridesetog minuta prenosa.
 
Ostavi
komentar