Setite se

30.07.2014.

Diana King Diana King
foto: Official FaceBook page - Profile photo
Diana King

Kad se sretnu duh Jamajke i R'n'B

Diana King je jedna od onih izvođača čije pesme sigurno znate, ali niste sigurni ko peva, pa smo odlučili da vam osvežimo pamćenje ili pak upoznamo sa još jednom muzičkom legendom koju je iznedrila Jamajka.

Diana je rođena u Spanish Townu na Jamajci 1970. godine, a preko svojih roditelja, osim Jamajke, ima korene i u Indiji i Africi. Svoju karijeru je započela 1994. godine, kada se pojavila kao gost-vokal na albumu „Ready To Die“ čuvenog repera Notorius B.I.G.-a, što joj je donelo potpisivanje ugovora sa izdavačkom kućom Sony Music. Njen prvi album „Tougher Than Love“ je izašao u aprilu 1995. godine, a singl „Shy Guy“ koji je najavio album postao je svetski hit – na Billboard Hot 100 listi se popeo na 13. mesto, dostigavši zlatni tiraž u Americi, a postao je pesma #1 u mnogim zemljama širom sveta, prodavši se u preko 5 miliona primeraka! Iste godine numera „Shy Guy“ je izabrana za glavni soundtrack u filmu „Bad Boys“, akcionoj komediji u kojoj glume Will Smith i Martin Lawrence.

Naredni album „Think Like a Girl“ izdala je 1997. godine, a izdanje se popelo na prvo mesto Billboard Top Reggae Albums. Sa ovog albuma najpoznatija je postala obrada numere „I Say A Little Prayer“, koju je originalno snimila Dionne Warwick 1967. godine (dok ju je hitom učinila Aretha Franklin), i koja je iskorišćena kao soundtrack za film „My Best Friend's Wedding“.

Čudnom igrom slučaja, Diana je postala mega popularna u Japanu, pa je svoj treći album „Respect“ 2002. godine izbacila samo za japansko tržište (kasnije je izbačen u digitalnom izdanju u Velikoj Britaniji i SAD), a numera „Summer Breezin'“ se vrtela na radijskim stanicama neko vreme.

Godine 2010. Diana je osnovala svoju izdavačku kuću „ThinkLikeAgirL“, putem koje je iste i naredne godine izbacila dva albuma, takođe za japansko tržište – „Warrior Gurl“ i „AdirLnaMeKING“. Njeni poslednji albumi nažalost nisu postigli popularnost koju je imala devedesetih, a oko javnosti je opet skrenulo pažnju na nju pretprošle godine, ali ne zbog muzike, već zbog pevačicine objave na FaceBook-u da je gay. 

Ostavi
komentar

Povezano