Setite se

24.06.2013.

Dalida... Dalida
foto: Youtube screenshot
Dalida...

Francuska ikona tragične sudbine

Pevala je na ravno deset jezika, punila parisku „Olimpiju" i koncertne dvorane širom sveta, bila je prvi vokal na svetu koji je primio i dijamantsku ploču, pored 55 zlatnih...  Njeno ime je zaista bilo sinonim za divu!

Iolanda Christina Gigliotti, kako joj je pravo ime, je rođena u Kairu 1933. godine. Njeni roditelji su bili Italijani, koji su živeli u Egiptu jer je Dalidin otac bio prva violina kairske Opere. Još kao mala je naučila italijanski, arapski i francuski koji je kasnije usavršavala kada se preselila u Pariz 1954.

Njen prvi singl koji je izašao pod nazivom „Madona" nije postigao veliki uspeh kao „Bambino", iz 1956., koji je odjeknuo Francuskom! Naredne godine je dobila i prvu zlatnu ploču za ovaj hit, ali je i nastupala sa čuvenim Charles Aznavour-om u teatru Olimpija. Usledili su i ostali hitovi poput „Ciao ciao bambi na", „Gondolier" i drugi. Početak šezdesetih godina su obeležili Dalidini nastupi, što po Francuskoj, što po celom svetu, a ona 1968. godine dobija Médaille de la Présidence de la République od strane Šarla de Gola, koju niko, iz oblasti umetnosti, nikada više nije dobio!

Sedamdesetih godina Dalida prihvata da peva samo pesme koje imaju dublje tekstove i koje imaju značenja za nju samu. U tom periodu je nastala i čuvena obrada italijanskog hita u duetu sa njenim bliskim prijateljem, glumcem Alain Delon-om, „ Paroles, Paroles", koji je dospeo na prvo mesto čak i na japanskim top listama! Dalida je u godinama koje su usledile ređala hitove poput „Salma Ya Salama", „ Je Suis Malade", „ Ne Lui Dis Pas", „Ensemble" i mnoge druge. Procenjuje se da je prodala preko 130 miliona albuma širom sveta!!!

Njen privatni život je bio sušta suprotnost njenoj uspešnoj karijeri. Prvi verenik joj je izvršio samoubistvo, posle čega je ona pokušala to isto! Ubrzo posle toga, Dalida je zatrudnela sa mladim italijanskim studentom, da bi posle izvršenog abortusa saznala da više nikada neće moći da zatrudni! Još dva pevačicina ljubavnika i blizak prijatelj su takođe izvršili samoubistvo, a jednom prilikom je i zamalo kidnapovana od strane psihotičnog obožavatelja!

Dalidi je izgleda svega bilo dosta pa je 2. maja 1987. presudila sama sebi predozirajući se barbituratima, ostavivši oproštajnu poruku koja je glasila :„Život je postao nepodnošljiv za mene... Oprostite mi" .

I oprošteno joj je. Ces't la vie...

Ostavi
komentar