Setite se

12.05.2014.

Ciara: Malo zanimljivih detalja iz biografije dok čekamo novi album Ciara
foto: Menart PR Photo
Ciara: Malo zanimljivih detalja iz biografije dok čekamo novi album

RnB pevačica Ciara bavi se danas različitim stvarima – Snima novi album, povremeno nastupa (ne tako davno na Grammy nagradama) a uz to je i trudna! 

Međutim, 10 godina ranije, tada 19-godišnju Ciaru zanimalo je samo jedno – muzika.

Kada se pomene Ciara, današnje mlade generacije prvo se sete dueta sa kolegama Enrique Iglesiasom i Justinom Timberlakeom. Međutim, prva asocijacija nas malo starijih jeste svakako njen debi singl ,,Goodies''!

Te 2004. godine, Usher je samo nekoliko meseci ranije predstavio zarazni hit ,,Yeah'' i pri tom stvorio novi muzički žanr – takozvani crunk. Muzičkim listama su harale Beyonce, Britney Spears i Alicia Keys, ali niko od njih se nije usudio da pop publici priušti da čuje kako zvuči crunk iz ženskog ugla. Mlada debitantkinja Ciara se tada odlučuje na ovaj rizik i možemo slobodno reći da je ostatak priče istorija!

Pesmu je producirao čovek koji je stajao iza pesme ,,Yeah'' i bio deo nje, Lil Jon. Ciara na početku nije bila zainteresovana za pesmu ovog producenta, navodno jer joj se u početku crunk čak nije ni sviđao! Ipak, prihvatila je saradnju kako bi se usprotivila ženskom zavođenju kao čestoj temi pesama svojih koleginica i poslala snažnu feminističku poruku. Pesma se takođe smatrala odgovorom pesmi ,,Yeah''.

Što se tiče samog uspeha pesme ,,Goodies'', ona je debitovala  na mestu 94. na US Billboard hot 100 listi. Nakon 12 nedelja postala je broj 1 i na tom mestu provela sedam nedelja. Time je i oborila rekord, postavši pesma koja je najduže bila broj 1, a da je debi singl, od strane ženskog izvođača još od 1977. godine! Ono što je interesantno, ai pomalo ironično, u Velikoj Britaniji je debitovala na mestu broj 1 i postala druga crunk pesma po redu koja je zavladala britanskim listama. Pre Ciare, to je pošlo za rukom samo, pogađajte – Usheru!

Ciara je svoj debitantski album nazvala po svom debi hitu i vrlo brzo dobila nadimak the Princess of Crunk&B. Danas se, ipak, ova pevačica muči sa lošom prodajom albuma, njen zvuk je pretežno pop sa rnb primesama, dok crunk na muzičkoj sceni tu i tamo stidljivo izviruje, ali nema svoje prepoznatljivo lice. Da li je vreme da se možda crunk i Ciara ponovo spoje, odlučite sami nakon slušanja pevačicinog debija koji zasigurno i danas može da parira aktuelnim hitovima sa radija!

Ostavi
komentar

Povezano