Setite se

04.01.2013.

Buddy Holly: Jedan od najznačajnijih muzičara svih vremena Buddy Holly
foto: Youtube screenshot
Buddy Holly: Jedan od najznačajnijih muzičara svih vremena

Još jedno veliko ime rokenrola čiju je karijeru prekinula prerana smrt

Buddy Holly rođen je 7. septembra 1936. godine u Teksasu. Bio je pisac pesama, pevač i jedan od pionira rokenrola. Svirao je gitaru, klavir i violinu a njegova kratka karijera trajala je od 1955. do 1959. godine kada je 3. februara tragično poginuo u avionskoj nesreći.

Iako je preminuo sa svega 22 godine Buddy Holly je bio i ostao jedan od najznačajnijih muzičara svih vremena a njegove inovacije ostale su neiscrpni izvor inspiracije brojnim velikim imenima kao što su The Beatles, The Rolling Stones, Bob Dylan, Eric Clepton i mnogi, mnogi drugi.

Čuveni Rolling Stone časopis ga je 2003. godine stavio na visoko 13. mesto 100 najvećih umetnika svih vremena. Razlozi za tako visoka priznanja su brojni. Buddy Holly je pre svega bio prvi muzičar koji je ustanovio standardnu postavu rokenrol sastava koju čine dve gitare, bas gitara i bubnjevi. Takođe, bio je među prvim rokenrol muzičarima koji su sami pisali, producirali i izvodili svoju muziku. 

Idao je svega tri albuma ali je toliko snimao da je izdavačka kuća Coral Records još čitavih 10 godina nakon njegove smrti izdavala njegove albume i singlove. 

Mnoga imena, danas mega zvezde, prisustvovali su njegovim nastupima kao tinejdžeri. Među nima je i Keith Richards koji je tako po prvi put čuo pesmu Not Fade Away koju su kasnije Rolling Stonesi obradili i napravili tako jedan od svojih prvih velikih hitova. Bruce Springsteen je priznao da je svako veče svira Buddy Hollya a za Eltona Johna je njegov biograf ispričao da je naočare počeo da nosi ne zato što su mu zaista trebale, već kao omaž Buddy Hollyu.

2011. godine na dan kad bi, da je živ, napunio 75 godina, Buddy Holly je dobio svoju zvezdu na Hollywoodskoj stazi slavnih. 

Ostavi
komentar

Povezano