Setite se

23.04.2014.

Brandy, Monica i njihov čuveni duet Brandy & Monica
foto: Detalj sa omota za singl "The Boy Is Mine"
Brandy, Monica i njihov čuveni duet

U vreme kada R&B muzika nije bila ni blizu onoga što nam je Beyonce Knowles skoro predstavila, već se pevačica tek probijala sa koleginicama iz grupe Destiny’s child, kada se za Britney Spears još uvek nije znalo, u pop/R&B muzici vladale su neke druge dame. Te 1998. godine, Mariah Carey je bila pri kraju promovisanja poslednjeg albuma ,,Butterfly” i već uveliko je radila  na albumu ,,Glitter”, Whitney Houston je potvrdila kvalitet svojim četvrtim albumom ,,My love is your love”,  ali su oči javnosti ipak bile uprte u dve, tada neprikosnovene R&B dive, Monicu i Brandy.

Daleko od toga da duet Whitney i Mariah, ,,Believe”, sa albuma Whitney Houston nije tada bio hit, ali se oko dueta ,,The boy is mine”, koji su uradile Monica i Brandy, podiglo mnogo više prašine i to iz više razloga.

Kvalitet pesme, fenomenalno izvođenje obe pevačice, bez pokušavanja natpevavanja jedna druge, dovelo je do toga da pesma bude najprodavanija u SAD-u te godine, i to u preko 2 miliona i  600.000 primeraka! Međutim, to nije sve! Pesma ,,The boy is mine” nagrađena je Grammyem u okviru kategorije Best R&B Performance by a Duo or Group, a bila je i nominovana za Record of the Year i Best R&B Song.

Takođe je prva pesma za obe pevačice koja je dostigla broj 1 na US Billboard Hot 100, i ne samo to – skočila je sa mesta 23 na broj 1, što je pre toga u istoriji muzičkih lista uspelo samo slavnim Beatlesima! Na prvom mestu je provela 13 nedelja, a ukupno 21 nedelju se nalazila u prvih 10. Njihov duet je prvi ženski duet još od 1979., a nalazi se i na osmom mestu na Billbordovoj listi The 40 Biggest Duets Of All Time.

Medijima su ipak bili interesantniji sitni detalji vezani za pesmu i odnos Monice i Brandy nego fenomenalan uspeh pesme. S obzirom da su tokom 90-tih obe pevačice bile izuzetno uspešne, smatralo se da su automatski jedna drugoj žestoka konkurencija, te  su tako krenule da kruže priče kako Monica i Brandy ne mogu da budu zajedno u istoj sobi! I Monica i Brandy su međutim, ovaj, sada već legendarni hit, uvrstile na svoje najnovije albume, s tim da je Monica svoj album nazvala po duetu, što su novinari brže-bolje iskoristili i stvorili sliku da se to Brandy nije svidelo.

Uprkos tome što su svojom saradnjom pokušale da dokažu suprotno, pa i uživo otpevale duet na MTV Video Music Awardsu, njihove PR službe morale su da izdaju saopštenja kako bi izašli na kraj sa kuloarskim pričama o međusobnoj netrpeljivosti dve pevačice.

U današnje eri pop i R&B muzike, i Monica i Brandy se trude da ostanu relevantne na muzičkoj sceni uprkos uspehu drugih koleginica. Pokušale su 2012. godine da najave zajednički povratak drugim duetom ,,It all belongs to me”, čak su planirale i zajedničku turneju, međutim, nije sve išlo po planu. Pesma, iako solidnog kvaliteta, ne samo da nije mogla da dostigne ni blizu uspeh prethodnog dueta, već nije uspela da se približi standardima istog, kao i da ispuni visoka očekivanja javnosti. Iako su od turneje odustale, obe su izdale albume te godine, ali su došle neke nove generacije, koje njihov izvanredni hit nisu čule, te nisu imali priliku da obrate pažnju na njih. Zato, ako se sećate ovog hita, poslušajte ga opet i setite se dobrog starog zvuka 90-tih, a ako pripadate novijoj generaciji, ovo je prava prilika da upoznate dve veoma talentovane dame koje su utrle put i svakako inspirisale  najslušanije R&B zvezde današnjice!

Ostavi
komentar