Setite se

22.07.2013.

Bonnie Tyler Bonnie Tyler
foto: www.eurovision.tv (Eurosong 2013 Promotional photo)
Bonnie Tyler

Jedan od najupečatljivih glasova u istoriji moderne muzike

Bonnie je rođena u Skevenu, u Britaniji 1951. godine. Ljubav prema muzici joj je usadila majka, a Gaynor Hopkins, kako joj je pravo ime, je rasla slušajući muziku Motown-a, Janis Joplin, Tinu Turner i druge. Muzičku karijeru je započela učestvujući na raznim takmičenjima, a i pevala je u bendu"Imagination". Nastupi i nisu bili toliko loši, i svi su videli ogroman pevački potencijal, ali je veliki problem bio njen izraženi velški akcenat, pa između pesama uopšte nije pričala na sceni! Ubrzo je počela da uzima časove kako bi "ispeglala" akcenat i promenila ime u Bonnie Tyler.

Bonnie je izbacila svoj prvi album 1977. godine pod nazivom "The World Starts Tonight". Singl "More Than a Lover" je ušao na UK Top 30 listu, ali je ubrzo cenzurisan od strane BBC-a, zbog škakljivog teksta. Ona je okarakterisana kao mlada nada koja obećava, ali iste godine su joj dijagnostikovani polipi na glasnicama, koji su jedino mogli biti uklonjeni hirurškim putem. Posle operacije Bonnie nije smela da govori šest nedelja, čega se ona nije pridržavala, što je učinilo njen glas izuzetno hrapavim. Ona je mislila da je njena pevačka karijera završena, pre nego što je i počela, ali upravo ova karakteristika joj je donela svetsku slavu sa hitom "It's a Heartache"! Pre nego što je odlučila da spakuje kofere i uputi se put Amerike, Bonnie je izbacila još 3 albuma, koji su bili relativno uspešni.

Novi ugovor potpisuje sa Columbia Records-om, i tu upoznaje Jim Steinman-a, koji joj je napisao pesmu "Total Eclipse Of The Heart" i koja se našla na albumu "Faster Than The Speed Of Night". Singl je postigao neverovatan uspeh širom sveta, prodavši se u preko 9 miliona kopija!  I pesma i album su nominovani za Gremi nagradu, a na dodeli nagrada Bonnie ju je otpevala uz pratnju fenomenalnog Rory Dodd-a! Naredne 1985. godine Giorgio Moroder joj je napisao pesmu "Here She Comes", koja je takođe bila nominovana za Gremi! Drugi planetarni hit "Holding Out For a Hero" se našao na albumu "Secret Dreams and Forbidden Fire", koji nažalost nije postigao tako veliki uspeh kao prethodni. Na vrhuncu njene popularnosti, Bonnie je bilo ponuđeno da snimi soundtrack za James Bond-a i da predstavlja Veliku Britaniju na Evroviziji, ali je ona odbila obe stvari.

Bonnie je posle svog velikog uspeha u osamdesetim godinama i dalje izbacivala albume, koji su zauzimali određena mesta na listama nekih evropskih zemalja, ali nijedan nije postigao popularnost pređašnjih! Poslednji album koji je izbacila ove godine zove se "Rocks and Honey" (to joj je šesnaesti po redu studijski album), na kome se vraća kantri korenima, pa je ceo album snimljen u Nešvilu. Muzički kritičari su ocenili album sa maksimalnih pet zvezdica, a Bonnie smo mogli da slušamo, pored njenih promocija, i na Evroviziji ove godine, kada je predstavljala Veliku Britaniju sa pesmom "Believe In Me", koja je završila na 19. mestu, što i nije loše obzirom šta sve Britanci šalju od pesama na ovo takmičenje u poslednjih nekoliko godina! Bonnie je posle takmičenja izjavila da nije isključeno da je cela Evrovizija nameštena, ali da li je ona samo nezadovoljna svojim plasmanom ili zaista ima neke insajderske informacije, nikad nismo saznali!

Bilo kako bilo, Bonnie ostaje rock diva sa nezaboravnim i moćnim vokalom od koga nas i dan danas podilaze žmarci kada ga čujemo! 

Ostavi
komentar

Povezano