Setite se

07.07.2014.

Bobby Womack Bobby Womack
foto: Official FaceBook page - Profile photo
Bobby Womack

Odlazak kralja R’n’B & soul zvuka

Pretprošlog petka je objavljeno da je legendarni R’n’B & soul pevač preminuo u sedamdesetoj godini života. Iako Womack nije toliko poznat široj publici i mlađim generacijama u ovom kraju sveta, on je izvođač koji je izvršio uticaj na mnoge druge muzičare i oblikovao putanju kojom su se razvijali R’n’B i soul kao žanrovi!

Bobby je karijeru započeo u sastavu Curtis Womack and the Womack Brothers, koju je osnovao sa svojom braćom. Godine 1960. kada su počeli da sarađuju sa Samom Cookeom promenili su ime u The Valentinos, nastupali kao gospel sastav, i od pregršt singlova koje su snimili, hit je jedino postala numera „It’s All Over Now“. Četiri godine kasnije, Bobby je napustio grupu i počeo da radi kao muzičar slobodnjak, učestvujući u snimanju albuma mnogih drugih izvođača, poput albuma Arethe Franklin „Lady Soul“.

Svoj debitantski solo album Bobby je izbacio 1968. godine pod nazivom „Fly Me To The Moon“, i tokom sedamdesetih godina Womack je nizao albume i hitove koji su postigli velike uspehe. Pesma koja je definitivno obeležila njegovu nekoliko decenija dugu karijeru je hit iz 1981. godine „If You Think You’re Lonely Now“, ali se svi rado setimo i drugih – „Looking For A Love“, „Woman’s Gotta Have It“, „You’re Welcome, Stop On By“, „That’s The Way I Feel About Cha“ itd.

Womack je 2009. godine svrstan u Rock and Roll Hall Of Fame, a dugogodišnji problemi sa zdravljem zbog korišćenja opijata, borba sa kancerom i slično, nisu ga omeli da radi ono što najviše voli, pa je tako Bobby pred smrt snimao album „The Best Is Yet To Come“, na kome je bilo planirano da se nađu i numere sa Rodom Stewartom, Snoop Doggom, Steviem Wonderom i drugima, ali nažalost, pevač nije uspeo da ga završi do kraja.

Ostavi
komentar

Povezano