Setite se

18.11.2013.

Billy Ocean Billy Ocean
foto: Detalj sa omota albuma
Billy Ocean

Njegovi hitovi se i dan danas mogu čuti na radio stanicama, ali on, neopravdano, spada u onu kategoriju izvođača čije pesme svi znamo, ali nismo sigurni ko ih peva. Zato smo mi tu, da vas podsetimo na čoveka fantastičnog vokala, koji je sredinom osamdesetih bio planetarno popularan – Billy Ocean!

Leslie Charles, kako mu je pravo ime, je rođen u Trinidad i Tobagu 1950. godine, ali se kao dečak preselio u Britaniju sa porodicom. Muzika mu je bila u genima, pošto je njegov otac bio muzičar, i tokom tinejdžerskih dana Les je nastupao po londonskim klubovima. Svoju prvu pesmu je objavio pod svojim pravim imenom 1972., ali su balade izlazile iz mode, i njegov menadžer nije mogao naći izdavačku kuću koja bi objavila singl.

Promenivši ime i stil, četiri godine kasnije objavljuje debi album „Billy Ocean“, a singl „Love Really Hurts Without You“ se popeo na drugo mesto UK Singles liste. Ipak, internacionalna slava došla je albumom „Suddenly“, na kome se nalazi mega-hit „Caribbean Queen (No More Love On The Run)“, koji mu je doneo Grammy nagradu za najboljeg R'n'B izvođača! Tu je bio i ništa manje popularan „Loverboy“, a isti uspeh je postigla i pesma „When the Going Gets Tough, the Tough Get Going“ 1986. godine, kao naslovna numera za film „The Jewel of the Nile“, sa Michael-om Douglas-om u glavnoj ulozi. Album „Tear Down These Walls“ iz 1988. je takođe bio veliki uspeh, pogotovu pesma „Get Outta My Dreams, Get Into My Car“.

Ocean i danas povremeno nastupa, pripadnik je Rastafari pokreta, a pored brojnih muzičkih nagrada i priznanja koje je dobio tokom karijere, kao i nagrada za životno delo, Vestminsterski univerzitet mu je dodelio počasnu doktorsku diplomu za doprinos muzici!

Ostavi
komentar