Setite se

11.06.2013.

ABBA ABBA
foto: Youtube screenshot
ABBA

Ove podatke sigurno niste znali

Malo ko na planeti nije čuo za ovaj čuveni četverac. Oni su jedan od najpopularijih bendova u istoriji moderne muzike a prodali su preko 370 miliona albuma širom sveta (što ih stavlja na drugo mesto na listi bendova sa najvećim brojem prodatih ploča, posle The Beatles), a prodaja ne prestaje ni dan danas, punih trideset godina nakon što je bend prestao sa radom!

Bend je formiran 1972. godine u Stokholmu a činili su ga Agnetha Faltskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson i Anni-Frid Lyngstad koji su od svojih imena napravili akronim – ABBA. Prvo su probali da se plasiraju za Evroviziju pesmom „Ring Ring“ 1973. što im nije pošlo za rukom, ali su uspeli naredne godine. Na njihovu ogromnu sreću, ne samo da su pobedili na švedskom Melodiefestivalen-u i time obezbede plasman, nego su odneli i na Evroviziji sa čuvenom pesmom „Waterloo“, koja je postala hit širom planete i zauzela mesto broj 6 na Billboard HOT 100 listi!

Ovo je bila odlična odskočna daska za Abbu, a već od 1976. godine počinje njihovo zlatno doba. Sve do 1982. ABBA se ne skida sa top lista, a hitovi kao „Money Money Money“, „Dancing Queen“, „Knowing Me,Knowing You“, „Fernando“, „The Winner Takes It All“ i mnogi drugi, ušli su u istoriju! U jednom trenutku ABBA je imala veći prihod nego čuveni švedski proizvođač vozila „Volvo“ a bili su i prvi bend u istoriji koji dolazi iz zemlje van engleskog govornog područja a koji je dospeo na prva mesta top lista u SAD-u, Britaniji i Australiji! Bend se raspao 1982. a njihove pesme od tada su korišćene u mnogim filmovima i serijama. Napravljen je i mjuzikl pod nazivom „Mamma Mia“ koji je izvođen širom sveta. 2008. je urađen i film pod istim nazivom sa čuvenom Meryl Streep u glavoj roli. ABBA je dve godine kasnije upisana u Rock and Roll Hall of Fame.

Ovo smo sve manje više svi znali, a sada malo pikanterija o članovima, koje nisu toliko poznate! :)

Agnetha Fältskog, čuvena blondina, rođena je 1950. u Švedskoj. Svoju prvu pesmu iskomponovala je sa samo šest godina, a sa petnaest je napustila školu da bi radila na solo karijeri pa je tako i pre ABBA-e bila prilično uspešna u Švedskoj. Od 1971. godine pa sve do 1980. Agnetha je bila udata za kolegu iz benda Born Ulvaeus-a, sa kojim ima dvoje dece, a kada je ljubavi došao kraj, par je odlučio da njihov razvod ne utiče karijeru benda. Pesmu „The Winner Takes It All“ je Ulvaeus iskomponovao nakon njihovog razlaza. Posle raspada grupe, ona je radila na svojoj solo karijeri, imala još jedan propali brak, pala u depesiju ne izlazeći sa svog imanja u blizini Stokholma, zabavljala se sa holanđaninom za koga se ispostavilo da je psihopata koji je od detinjstva opsednut njom pa ju je posle raskida i uhodio (?!?). Agnetha je nedavno izbacila nove singlove i album pod nazivom „А“, o čemu smo već pisali, a tekst na ovu temu možete pročitati klikom OVDE.

Anni-FridLyngstad (Frida), drugačlanica, nijeimalaništamanjeburanživot! Rođena je u Norveškoj, kao dete čuvenog nacističkog projekta „Lebensborn“, gde je zamisao bila da nemački oficiri, predstavnici „savršene“ arijevske rase, opšte sa što više žena u mestu gde su stacionirani i na taj način stvore što više arijevskih potomaka, pa je u strahu od stigmatizacije ovakve dece njena porodica prebegla u Švedsku. Ona je pre ABBA-e imala najuspešniju karijeru (od svih članova benda), sa čak dva objavljena albuma. Bila je udata za drugog muškog člana benda Benny-a (to joj je bio drugi brak), a taj brak je potrajao do 1981. Treći put se udala za nemačkog princa Heinrich Reuss-a od Plauena 1993. godine. Ali nesreće ne zaobilaze ni aristokratiju, pa je Frida prvo propatila '98. kada joj je ćerka iz prvog braka poginula, ali i naredne godine kada joj je muž preminuo od limfoma.

Björni Benny su nastavili sa kompozitorskim radom posle raspada grupe, pa se pojavljuju kao autori brojnih pesma i mjuzikala od kojih su napoznatiji „Chess“ (za West End), i naravno „Mamma Mia“. Posle raspada benda premijera filma „Mamma Mia“ u Švedskoj bila je prilika zbog koje u se članovi benda po prvi put ponovo javno okupili.

Iako neki osporavaju njihov rad, nazivajući njihovu muziku sladunjavom i neozbiljnom, ipak mislimo da su oni duboko verovali u to što rade, u svoje melodije i tekstove i da su obeležili jednu eru, kada je biti romantičan bilo tako kul! Zato ABBA – thank you for the music!

Ostavi
komentar

Povezano