Setite se

22.06.2016.

10 godina albuma Loose Loose
foto: Album cover
10 godina albuma Loose

Nelly Furtado x Timbaland remek delo

Vratimo se na kratko u 2006. godine: Justin Timberlake dominira hitom Sexyback, tu je i Beyonce koja viče To the left, to the left, Aguilera kanališe Merilin, a je tu i u sasvim novom obliku Nelly Furtado
 
Kada se udružila sa Timbalandom, trebalo je neko vreme da se naviknemo na novi zvuk - i dalje dinamičan, ali dosta svedeniji. 
 
Devojčica koja je pevala I'm Like a Bird doživela je transformaciju i postala Maneater. Ovo jedan od drastičnijih zaokreta u novijoj pop muzici. 
 
Albume Loose, Folklore i WHOA Nelly prepoznaćete po njenom specifičnom vokalu, ali kada ih uporedite, malo šta imaju sličnog. Ovaj treći je pop remek delo kakvo je u tom trenutku mogao samo Tim da napravi - pop album oslonjen na najlepše iz osamdesetih, uz old school hip hop beatove, sa primesama funka i reggaetona - daleko drugačije od folkom inspirisanog hipi albuma koji nam je dala pre toga. 
 
Šokirala je fanove na kratko, dobila loše kritike... a kada se prašina slegla, povratila sve koji su je zavoleli zbog pesme Sh** on the Radio i mahnitom rotacijom novih pesama na radiju dobila tonu novih. 
 
Veličina albuma Loose ogleda se u osnaživanju mlade žene, ali i pristupu svakoj pesmi.
Svaka traka na ovom albumu mogla je biti singl, ni jedna tu nije stavljena kao filler. 
 
Kad smo kod singlova, prvi je bio Promisscuous
Uzmimo trenutak da upijemo veličinu ove pesme. 
 
 
Sasvim novu dimenziju Loose ima kada ova kanađanka peva na portugalskom. Vrcava No Hay Igual i duet sa kolumbijskom superzvezom Juanesom - Te Busque, stoje kao zasebne celine, a opet savršeno uklopljene u LP. 
 
Sve pesme na albumu zaslužuju poštovanje, ali jedna je ipak sila za sebe. 
 
 
Say It Right pesma objavljena je na albumu Loose pre tačno deset godina. Timbaland je još jednom briljirao postavivši je na klavijaturama i ubacivši bitove preko, ali je dodao i pamtljivi kratki izgovoreni intro. 
 
 
Nelly Furtado je tokom prethodnih deset godina sa muzikom imala manje i više uspeha, ali ni blizu ovoga kao sa Loose. Njen poslednji singl (kao Spotify exclusive) bio je pre samo dve nedelje. Dala je studijsku verziju obrade hita Calvina Harrisa koja je nastala slučajno, a postala mnogima omiljena pesma i hit na venčanjima. Nedavno je sarađivala sa producentom i izvođačem Devom Hynesom (Blood Orange). Izvesno je da je ponovo spremna da rizikuje i da možemo očekivati još jedno remek delo u skorijoj budućnosti!
 
Ostavi
komentar

Povezano