Novosti

23.09.2014.

Upoznajte alt-J (∆) alt-J
foto: Official Facebook page
Upoznajte alt-J (∆)

Sastav koji je simbol promene

Ovaj bend polako ali sigurno gradi dobru karijeru, a ako do sada niste čuli za alt-J, ovo je pravi trenutak, jer su momci baš juče izbacili svoj novi album pod nazivom „This Is All Yours“!

Sastav je nastao u Lidsu 2007. godine, a Gwil Sainsbury (gitara/bas), Joe Newman (vokal / gitara), Gus Unger-Hamilton (klavijature) i Thom Green (bubnjevi) su se upoznali kao kolege na fakultetu u Lidsu. Joe je u drugoj godini faksa odsvirao Gwilu nekoliko pesama koje je komponovao, koje su inspirisane njegovim ocem koji takođe svira gitaru i halucinogenim sredstvima, i koje su se dopale Sainsburyu na prvo slušanje!

Ubrzo nakon toga, dvojcu se pridružuje Green, pa potom Unger-Hamilton, i sastav je bio kompletiran, ali im je trebalo ime! Jedno vreme su nastupali po klubovima pod imenom Films, ali su ubrzo odustali od njega, jer u Kaliforniji postoji bend naziva The Films, pa je Gwilu na pamet pala jedna ideja – izabrali su ime alt-J, jer pritiskom ovih dugmića na nekim tastaturama dobijete matemački simbol ∆ (delta), koji u matematici označava određenu promenu, a simbolično se menjanje imena poklopilo i sa promenama u njihovim životima u to vreme.

Svoj debitantski album pod nazivom „An Awesome Wave“ momci su izbacili 2012. godine, i izdanje je ubrzo postiglo veliki uspeh, popevši se na 13. mesto UK Albums liste i na prvo mesto UK Indie Albums liste! Album sa 14 pesama je ostvario solidan uspeh i u drugim zemljama, a sa albuma su se izdvojile numere „Matilda“, „Bloodflood“, „Tessellate“ i „Breezeblocks“. Iste godine osvojili su British Mercury Award i bili nominovani za BRIT nagradu čak u tri kategorije!

Početkom ove godine Gwil je nažalost napustio bend, pa je njegovo mesto zauzeo Cameron Knight, a momci su početkom juna najavili da rade na svom novom albumu. Singl pod nazivom „Hunger of the Pine“ je najavio drugi po redu studijski album, a „This Is All Yours“ je juče ugledao svetlost dana, već pobravši nekoliko dobrih kritika.

Ostavi
komentar

Povezano