Novosti

23.09.2019.

Spreman je posthumni album Leonarda Cohena
foto: Youtube screenshot
Spreman je posthumni album Leonarda Cohena

Prvi singl je objavljen

Thanks for the Dance nije neka kompilacija B strana ili restlova sa prošlih albuma, već žetva novih, vitalnih i uzbudljivih pesama, nastavak finalnog umetnikovog dela. Biće objavljen 22. novembra! 
 
Sedam meseci nakon Cohenove smrti, njegov sin Adam Cohen se povukao u renoviranu garažu u svom dvorištu, nedaleko od očeve kuće, da bi ponovo sarađivao sa svojim ocem, ovoga puta posthumno. Njihova prethodna saradnja bila je na veoma hvaljenom albumu You Want It Darker, koji je Adam producirao. Leonard je ostavio svoje nove, nedovršene pesme snimljene uglavnom kao glas bez muzike i zamolio svoga sina da ih dovrši.
 
Ovaj neverovatni album sniman je na različitim lokacijama, a na njemu su učestvovali muzičari sa raznih meridijana. Javier Mas, veliki španski lutista koji je Leonarda Cohena pratio poslednjih osam godina na turnejama, doleteo je iz Barselone do Los Anđelesa da bi dočarao umetnikov duh, svirajući na Cohenovoj gitari. Tokom boravka na berlinskom People Festivalu, Adam Cohen je pozvao prijatelje i saborce da prilože svoj talenat i uši ovom projektu. Tako su  na albumu, između ostalih, pevali Damien Rice i Leslie Feist, ali i berlinski hor Cantus Domus. Richard Reed Parry iz Arcade Fire svirao je bas, dok je Bryce Dessner iz The National svirao gitaru. Kompozitor Dustin O’Halloran svirao je klavir, a svoj svirački doprinos pružio je i s t a r g a z e  orkestar. Poznati muzički producent Daniel Lanois svratio je u Montreal samo da bi ulepšao i doradio aranžmane. The Shaar Hashomayim hor, koji je značajno doprineo  zvuku na albumu You Want It Darker, učestvovao je i na ovom albumu sa novom pesmom, koju je ko-producirao Patrick Watson. Jedna od čuvarki Leonardovog plamena, Jennifer Warnes, otpevala je prateće vokale, a uvek intrigantni Beck svirao je gitaru  i usnu harfu (Jew’s harp). Michael Chaves, koji je bio snimatelj i radio miks na You Want It Darker, ponovio je tu ulogu i na novom albumu.
 
“U komponovanju i aranžiranju muzike koja će pratiti Leonardov glas koristili smo njegove najkarakterističnije muzičke izraze i na taj način ga držali prisutnim na ploči svo vreme”, objašnjava Adam i dodaje” Ono što me najviše pomera u vezi ovoga albuma je burna emotivna reakcija svih učesnika nakon preslušavanja albuma, jer su svi do reda bili u fazonu Leonard živi!”.
 
Ostavi
komentar

Povezano