Novosti

15.05.2015.

Róisín Murphy: Ćosave igračke između dva hvalospeva Róisín Murphy
foto: Detalj sa omota albuma
Róisín Murphy: Ćosave igračke između dva hvalospeva

Vojkan Bećir, kolumna petkom

2023. godina deluje baš daleko. U isto vreme, 2007. godina kao da je juče bila. 
 
Prosudite sami da li je to mnogo ili malo, ali tačno osam godina je prošlo od poslednjeg albuma Róisín Murphy. Ne mogu da ne sednem i podvučem koliko sam crta podvukao i izvukao. 
 
 
 
Ovo nije recenzija. Ovde tome nije mesto, a za tim ni nema potrebe. 
O Róisín Murphy se ionako nikada ne piše ništa drugo do hvalospevi. 
Nadovezao bih se na kratko na jedan zasluženi koji je dobila. 
Ilija Milošević napisao je tekst kakav zaslužuje svaki fan Mame Ro. Romantičnom retorikom ne znam da li je upoznao mlađe sa njom, ali nama koji smo dveipohiljade dana proveli gledajući na sat, potvrdio je da je za to bilo povoda. I uverio nas je da nije bilo uzalud. 
 
"O Róisín Murphy sada već govorimo sa istim poštovanjem kao i o Kate Bush, Bjork, Patti Smith ili Billie Holiday. Svaka od ovih neverovatnih žena, njihov duh i nasleđe koje su (svaka u svom kosmosu) ostavile i ostavljaju muzičkoj istoriji koja nas formira, zahtevaju bar svaka po jednu zasebnu zvezdu koja nosi njihovo ime da bi čovečanstvo dosledno pokazalo njihovu pravu veličinu i sjaj, pa ako se postavlja pitanje značaja Miss Roisin Murphy, njeno ime je evo 2015-te zlatom uklesano na toj listi."
 
 
 
I dalje odbijam da pređem u recenziranje albuma, ali ne mogu da se ne nadovežem na još jednu stvar koju je Ilija napisao. Pisao je o njoj kao o pop umetnici, naglašavajući da “pop” nije ružna reč. Kao neko ko svakodnevno brani taj termin, kao neko ko tvrdi da je sve POPactually, samog sebe sam iznenadio. Róisín je pop samo kao njegova kontrateža. Nije pank već offPOP. Róisín je JAZZzapravo.
 
Ako još niste preslušali Hairless Toys, album jedine žene koja me može naterati da odem u Crnu goru ovog leta, nema na čemu.
 
Ostavi
komentar

Povezano