Novosti

11.11.2016.

Preminuo je Leonard Cohen You Want It Darker
foto: Album cover
Preminuo je Leonard Cohen

21. 09. 1934. - 07. 11. 2016.

Stegnutog grla i staklastih očiju pišemo vam o jednom o najvećih muzičara, pevača, književnika - o upravo preminulom Leonardu Cohenu. Ovaj izuzetno šarmantni kanađanin ostaje upamćen po specifičnoj boji glasa, kao i stihovima koje je pisao. Na njegovoj zvaničnoj Facebook stranici obavešteni smo o tome da smo "izgubili jednog od najcenjenijih i najplodnijih vizionara muzike". 
 
Porodica je zamolia za privatnost. Detalji o uzroku smrti nisu navedeni, ali zna se da je preminuo 7. novembra i da se neko vreme to krilo od javnosti. Komemoracija će biti obavljena narednih dana u Los Anđelesu. 
 
 
Leonard Cohen rođen je u jevrejskoj porodici 1934. godine u Kvebeku. Prvu zbirku objavio je 1956. godine i ostaje prepoznatljiv zbog pesama, iako je pisao i prozu. Njegove teme uključivale su religiju, politiku, osamljivanje, seksualnost i lične odnose.
 
Prvi album objavio je 1967. godine. Tokom pedeset godina karijere ukupno je bilo 14 studijskih, od čega je poslednji You Want It Darker objavljen prošlog meseca. Skoro da nema priznanja koje nije dobio, za pojedinačna i životna dela. 
 
Bio je aktivan tokom svih 82 godine života, iako je krajem devedesetih nekoliko proveo daleko od očiju javnosti kada se povukao u zen-budistički manastir.
 
Povodom smrti, njegov sin Adam je rekao da je otac umro mirno u svom domu uz znanje da je završio ono što je osećao da su neka od njegovih najbolja dela. Misli se na aktuelni album o kojem se dosta pričalo iz perspektive pomirenosti sa nadolazećom smrću. Cohen se nedavno oglasio tim povodom i rekao da je oduvek voleo da dramatizuje, te da planira da živi do stodvadesete. Uživaoci njegove muzike ipak traže utehu u stihovima pesama kao što je Leaving the Table - da je otišao spreman kao malo ko u istoriji čovečanstva.

Da je Leonard Cohen pripremao sebe i nas za odlazak jasno je kada se pogleda i letošnja sahrana njegove velike ljubavi još iz šezdesetih. Na sahrani Marianne, pročitano je pismo u kojem kaže da im se tela raspadaju i da će je zapratiti uskoro, da će brzo za njom, a da su toliko blizu da ukoliko pruži ruke, možda će doseći do njegovih. 

 
Ne postoji način da vam prenesemo sve važne trenutke njegove karijere, niti objasnimo svoju zahvalnost za sve što nam je dao. Ipak, pominjanje Leonarda Cohena bilo bi isprazno bez navođenja njegove lične karte - pesme Hallelujah
 
 
Utešno je što je imao vremena da se oprosti i što je, čini se, otišao pod svojim uslovima. Ostala je velika praznina, ali i mnogo njegovih stihova koje ćemo iznova izučavati i proživljavati i, nadamo se, tako je ispuniti.
Ostavi
komentar

Povezano