Novosti

15.06.2019.

Otpisana Madonna napravila dobar album
foto: Youtube screenshot
Otpisana Madonna napravila dobar album

Madame X je možda njen najeksperimentalniji

Madame X predstavljen je juče u svojoj celosti. Obuhvata 15 novih pesama koje slave dug i intenzivan odnos Madonne i latino kulture i ponovo je predstavljaju u svetlu borbe za ljudska prava.
 
Pre samog albuma, predstavljene su pesme Medellin, I Rise, Crave, Future Dark Ballet koji su uspeli da predstave o kakvoj muzičkoj raznovrsnosti je reč. U toku više od osamnaest meseci snimanja u Portugalu, Londonu, Njujorku i Los Anđelesu, Madonna je na četrnaestom studijskom albumu sarađivala sa producentskim imenima kao što su Mirwais, Mike Dean, Diplo i drugi.
 
Naziv albuma – Madame X potiče još iz tinejdžerskih dana pevačice, odnosno Madonne koja sebe vidi u mnogo više uloga od te jedne. „Kada sam sa 19 godina iz Mičigena došla u Njujork i krenula u jednu od najistaknutijih škola plesa, želela sam da se istaknem kao odmetnik, neko ko ne prati slepo pravila. Kada su me pozvali na razgovor kako bi mi rekli da moram da se pridržavam pravila kako bih ostala u školi, vlasnica Martha Graham lično se priključila i nazvala me Madame X, kao nekoga ko je nepredvidiv, misteriozan, ko svakoga dana menja identitet“, priča Madonna i dodaje da joj je na tome zahvalila.
 
Madame X je je plesačica, profesorka, predsednica, domaćica, zatvorenik, učenik, majka, dete, učiteljica, časna sestra, pevačica, svetica i špijun“.
 
Sa druge strane, sadržaj albuma u najvećoj meri inspirisan je Madonninim životom u Portugalu. Kao dugogodišnji fan fado i morna muzike, uživala je kada su je lokalni izvođači i umetnici pozivali na svirke, nastupe i zabave na kojima su svi prisutni na kraju izvodili neku, sebi karakterističnu, vrstu muzike.
 
Madonna je počela da snima ove prilike i šalje francuskom producentu po imenu Mirwais, sa kojim je sarađivala na nekoliko albuma. „Znam da je ovo ludo, ali reci mi da li te inspiriše. Hajde da isečemo zvuke gitare i da ih uskladimo sa modernim bubnjevima“, rekla mu je. „Za nedelju dana poslao mi je muziku. Istog trenutka sam shvatila koliko je to neverovatno i inspiracija se rodila odmah“. Objasnila je i na koji način muzika sa ovog područja utiče na nju i njeno stvaralaštvo. „Postoji nešto u fadu i morni što komunicira neku vrstu melanholije i tuge“, navodi. „To je bila savršena paleta za mene da počnem da slikam, da tako kažem. Imala sam čast da se sastajem sa muzičarima sa svih ovih mesta, da budem inspirisana njihovom muzikom i da dopustim da ona utiče na mene. Tako su sve ove pesme nastale“.
 
Iako je latino zvuk glavni fokus, mi bismo vam skrenuli pažnju na zaokrete u pesmama i činjenici da u najvećoj meri odstupaju od forme pop pesme. To je najočiglednije ako gledate njihovo trajanje koje ide i preko šest minuta. 
 
Madonna zna da je daleko od vremena kada su svi pomno pratili šta radi. Oslobođena tog pritiska, dala nam je album u koji, čini se, zaista veruje. Ona je ljuta zbog stvari koje se dešavaju u svetu, ali joj je bar prijatno u sopstvenoj koži. 
 
Ostavi
komentar

Povezano