Novosti

04.07.2016.

Obojenost tame James Blake-a The Colour in Anything omot
foto: Youtube screenshot
Obojenost tame James Blake-a

Nije kasno za preslušavanje

Engleski kantautor i producent James Blake se napokon sastavio sa sobom i izbacio treći studijski album "The Colour in Anything". Iako je još u novembru 2014-te rekao da je album većinski gotov, morali smo malo duže da ga čekamo.

Prvobitno je bio najavljen pod imenom "Radio Scilence", što se u međuvremenu promenilo, ali je ta pesma ostala kao prva numera ovog albuma. Njegov drugi album "Overgrown" osvojio je Mercury nagradu za najbolji album 2013-te godine i definitivno je to zaslužio jer je tada prerastao samog sebe. Tada mi se činilo da je razlika između njegovog prvog i drugog albuma jako velika, kao da nisu bili namenjeni istim ljudima. Zato su očekivanja od trećeg albuma bila velika.

James Blake je od početka bio ljubimac onih koji okreću glavu na pomen mejnstrim muzike. Zato je mnogima bilo iznenađenje kada je sarađivao sa Beyonce na pesmama Pray You Catch Me i Forward, na kojoj većinski čujemo njegov glas, za njen album "Lemonade". To je negde bila uvertira za ono što nas čeka na njegovom albumu.

Sam Blake je izjavio da je ovog puta više želeo samo da peva i istražuje sve mogućnosti sedenja za klavirom. Izgleda mu je to i uspelo, pošto je ovaj album prava slika ogoljenja privatnosti i iznošenja onoga što je lično, bez previše metafora koje su ga pratile na prethodnim albumima. U pesmi Points direktno i repetitivno izgovara It’s sad that you’re no longer her, što je pravi primer moći Jamesa. Sa svakim sledećim izgovaranjem toga on vam otvara nove mogućnosti u glavi ko je ta o kojoj govori i ko je možda bila. Sada svakako to više nije.

Pesma koja je najviše obradovala fanove je Love Me in Whatever Way. Napisali su je zajedno Frank Ocean i Blake. Tekst nam prikazuje njegovu želju da mu se uzvrati ljubav voljene osobe, na bilo koji način. Uradiće sve. Izgovorajući Tell me where I have to go / And love me there nam otkriva dubinu njegove ljubavi. Pesmu čini i semplovanje Giving Up pesme džez i bluz pevača Donny Hathaway-a, što nam dodatno prikazuje sav teret. Samo, James Blake ne odustaje. Njegove pesme imaju i tu specifičnost da različitno zvuče na slušalicama i na zvučnicima. Verujem da to dolazi iz njegove elektronske pozadine. A možda je za to kriva i mešavina različitih žanrova koje suptilno možete čuti u pozadini njegovih pesama. Ili moji loši zvučnici. Šta god da je u pitanju, dostavlja vam različito iskustvo.

U pesmi f.o.r.e.v.e.r. vidimo ono najbliže komercijalnoj muzici što Blake može da ponudi. Da je tekst malo vedriji bio bi pesma od Adele. On traži ono što danas svi racionalno želimo. Ne obećavajte u ljubavi da će nešto biti zauvek, pošto život traje predugo da bi bili tako voljeni. Pesma koja se najviše ističe na je Modern Soul. Ona je možda trijumfalna kapija ovog albuma. Provereni recept James Blake-a, da uzme jednostavnu rečenicu i ponavlja je različitom ekspresivnošću više puta stvara nemirni okean u vama. I want it to be over / I want it to be over se konkretno odnosi na promenu koja se desila u njihovoj vezi. Promenu koju on želi da zaustavi. Međutim, možete je primeniti na bilo koje stanje. Na bilo šta što želite da se završi. Šaljivo je možemo primeniti na ovaj album, jer je dugačak 17 pesama, što mu možda nije bilo potrebno. Ali mu zbog njegovog glasa sve opraštate.

Nazvati album "The Colour in Anything" je jako pametno jer se tu ne radi o samostojećim, osnovnim, bojama već o različitim nijansama najtamnijih boja. Zato sam mu zahvalan jer osećanja ne možete naslikati samo jednom ili drugom bojom, već koristite više njih na jednom platnu. Nakon mešanja više od bilo koje tri boje one svakako postaju tamne.

James Blake je pevač koji jako dobro kreira scenografiju u vašoj imaginaciji. Njegove pesme mogu biti prateća nota mnogim filmskim i serijskim scenama. Postavlja atmosferu toliko čvrsto i dugo vam se zadržava u glavi. Ukoliko ga stvarno poslušate. Njegova pesma Retrograde, sa drugog albuma, zaslužuje sve nagrade ovog sveta. Takvu njegovu stranu, i takvo njegovo stvaralaštvo u stvari najviše i volim da čujem.

Stefan Gavrilović

U saradnji sa Universal Music Serbia poklanjamo vam album James Blake-a The Colour in Anything, samo treba da nam pošaljete svoje podatke (Ime, prezime i broj telefona) na mejl pokloni@mjuznews.com do kraja 6. jula. 

Ostavi
komentar