Novosti

24.03.2015.

No Borders Orchestra objavili debi album „The Opening" No Borders Ochestra
foto: Official Facebook Page
No Borders Orchestra objavili debi album „The Opening"

Snažna muzička i društvena poruka

Da li je želja NBO da promeni svet? Tako nešto će se zasigurno dogoditi ukoliko barem jednom mladom muzičaru iz "perifernih" zemalja bude omogućeno da uvidi kako ona ili on nisu rođeni sa pravim talentom na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme. Da li je takav stav utopijski? Možda, ali je li to nužno i greška? Načelo projekta No Borders Orchestra sastoji se u odluci da umetnost treba da predstavlja promenu koju želimo da vidimo u svetu..." – iz manifesta No Borders Orchestra.

No Borders Orchestraje sastav koji okuplja vrhunske muzičare sa prostora Zapadnog Balkana, različitih etničkih, verskih i drugih pripadnosti, koji pored sjajne muzike koju stvaraju i izvode, ima (možda znajačajniju) ulogu da pomera granice i ruši predrasude – rasizam, šoviniza, ksenofobija, homofobija, krvavo nasleđe naših prostora – NBO, koji se temelji na muzici i društvenosti, želi da prevaziđemo ove negativne pojave i možda konačno krenemo da živimo u skladu sa vekom u kom smo.

NBO je danas objavio svoj debitantski album, koji nosi simbolično ime „The Opening“, na kome ekipa vrsnih muzičara, pod vođstvom  umetnočkog direktora, osnivača i dirigenta Premila Petrovića, pokazuje svoje umeće i vanserijski talenat. Na albumu se nalaze komadi Vagnera, Prokofjeva, Kodalja, ali i naše poznate umetnice Isidore Žebeljan. „The Opening“ je objavljen pod okriljem Universal Music Austria/Deutsche Grammophon , a album je snimljen u Slovenačkoj filharmoniji, gde je NBO nastupao kao jedan od vodećih izvođača Ljubljanskog festivala.

Uspešne prve godine postojanja NBO prožete su nizom koncerata na vodećim festivalima u regiji kao što su Ljubljanski festival u Sloveniji, Kotor Art u Crnoj Gori i BEMUS festival u Beogradu, gde je orkestar nastupao uz prisustvo publike na sceni, brišući na taj način tradicionalne granice između umetnika i posmatrača.
Svoj prvi nastup van granica Balkana NBO je imao u prostoru Radialsystem u Berlinu, oktobra 2013, a potom i na turnejama u sezoni 2014/15 sa produkcijom Verdijeve opere "Macbeth" u novom aranžmanu Fabrizia Cassoa, a u režiji renomiranog južnoafričkog pozorišnog reditelja Bretta Baileya. NBO je izazvao veliko oduševljenje i dobio odlične kritike za izvođenje ovog komada u Wiener Festwochen u Beču, Kunstenfestivaldesarts u Briselu, Festival d`Automne u Parizu,Operadagen u Roterdamu, Theaterformen u Braunšvajgu i Barbican Centre u Londonu.

 

 

Ostavi
komentar

Povezano