Novosti

06.02.2017.

Lady Gaga Superbowl 2017 Lady Gaga
foto: Youtube screenshot
Lady Gaga Superbowl 2017

Pre nego što krenu poređenje i kritike

Lady Gaga je upravo nastupila na poluvremenu najgledanijeg sportskog događaja u Americi. Uskoro će krenuti poređenja sa Beyonce, Katy Perry, Paulom McCartneyem ili Michaelom Jacksonom, ali smo hteli da kažemo nekoliko stvari pre toga. 

Bilo da smatrate da je neko ranije uradio bolji posao, pre nego se usudite da kažete nešto loše, setite se da i dalje postoji tek nekoliko ljudi koji su u stanju da na ogromnom stadionu stanu pred toliko desetina hiljada gledalaca, od čega većina nije ni zainteresovana za pop muziku. A onda da računaš na bar sto miliona fotelja iz kojih te gledaju zabrekli ameri koji se nadaju tvom saplitanje više nego povišici plate u tom restoranu u kojem okreću burgere. Ono što je uradila skoro nadljudski je i za poštovanje.

Njen nastup režirala je trenutna politična situacija. Amerika je podeljenija nego ikada - ili se samo o tome više priča. Polovina nije bila zadovoljna Obamom, sad druga polovina čupa svoju kosu. Poziv na pomirenje odigran je na samom početku (sa krova stadiona!). Gaga je izvela pesmu My Land Is Your Land. Reč je o čuvenoj folk pesmi koja je poslužila kao "suptilan" poziv na ujedinjenje i opštu toleranciju. 

Ovaj šou strogo je kontrolisan. Fox ga je emitovao sa pet sekundi kašnjenja, što nije uobičajena praksa. To je način da skrembluju psovku ili golotinju. Gaga nije bila buntovna već pametna. Odlučila se za poziv na inkluziju, umesto direktne prozivke novog predsednika povodom čijeg izbora znamo da nije bila srećna. 

U pesmi Born This Way poziva na rasnu ravnopravnost, ali i direktno osnažuje transrodne osobe kojima, protivno opštem mišljenju, u Americi nije drastično lakše nego u ostatku sveta. 

Vokalno je bila impresivna i pored nekoliko momenata gde je gubila dah. Sasvim očekivano, imajuću na umu akrobatiku koju je izvela. Letela je sa ogromnih visina, skakala i išla uz stepenice do klavira. Sviranje instrumenata na sceni zasebno je teško, te je treba i za to pohvaliti. 

Intel je napravio odličan posao sa dronovima koji su iscrtavali američku zastavu, ali i činili čitav kosmos iza nje. Reč je o novih tehnikama koje je ova kompanija razvijala poslednjih godina. Ukupno je bilo trista kvadkoptera za čiji let je američka federalna avijacija morala da savije pravila i izda posebne dozvole. 

Lady Gaga je sve izvela bez slavnih gostiju. Iako se šuškalo da će se (ponovo) pojaviti Beyonce, to se nije dogodilo čak ni tokom izvođenja pesme Telephone. Interesatno je da scenu sa Gagom nije delio ni Mark Ronson, producent poslednjeg albuma. U redakciji MjuzNewsa su postojale male nade da će dovesti svog prijatelja Stinga na scenu, ali se ni to nije dogodilo. 

Na kraju dana, sve se svodi na to da smo videli mnogo dobrih nastupa još od 1993. godine kada je Michael Jackson zadao nove standarde stadionske zabave. Prince je tu lestvicu podigao više, dok su Madonna i Beyonce uvele nove parametre. Lady Gaga uspela je da ostane dosledna sebi, pošalje jasnu poruku koja je gledaocima bila potrebna, ali i osigura nastavak veoma uspešne karijere. Podsetila je sve one koji su je zavoleli zbog Just Dance ili Bad Romance da u njoj još uvek ima tog zabavljača, ali i uverila zlurade gledaoce da je umetnik sposoban da napiše vanvremenski hit i stavi ga na konceptualni album kakav je aktuelni Joanne.

Ringo Starr je prezadovoljan. Cyndi Lauper je plakala. Ellen DeGeneres je gledala sa suprugom Portiom i Ryanom Seacrestom i šalje podršku. Mali monstrumi su u ekstazi. 

Striming i prodaja njenih pesama drastično je skočila u nedelji pred nastup, a narednih dana se očekuje astronomsko interesovanje - imajte i to na umu ako biste rekli nešto loše na njen račun. Ovime će prodati i mnogo više karata za narednu turneju. Sveukupno, nastup je bio svrsishodan. Brava!

 

Ostavi
komentar