Novosti

17.08.2018.

Kraljica soula je preminula
foto: Youtube screenshot
Kraljica soula je preminula

Aretha Franklin 1942 -2018

Kada se priča o najznačajnijim glasovima svim vremena, njeno ime se pominje među prvima. Ona je bila neprikosnovena kraljica soula, a izgubila je bitku sa rakom pankreasa u sedamdesetšestoj godini. 
 
Karijeru joj je definisao prevev pesme Otisa Reddinga, ali pored Respect je i najprepoznatljivija po obradi (You Make Me Feel Like) A Natural Woman. 
 
Umela je i da piše pesme, dokazano hitom Think, a neretko je pevala uporedo svirajući klavir. Elton John je često skretao pažnju na to kakav je ona pijanista, pored toga što je najveća soul pevačica svih vremena. Baš na dobrotvornom koncertu koji je Elton organizovao krajem prošle godine, Aretha je poslednji put nastupila pred ljudima. 
 
Ceo svet juče je žalio njenu smrt, ali ujedno i slavio vreme koje smo sa njom proveli. Možda najbolji stav imala je Alicia Keys, koja se pojavila na Beats 1 radiju u emisiji kod Nicki Minaj i uživo izvela jednu njenu pesmu. 
 
Aretha je za života kićena nagradama, od čega su mnoge njoj prvi put date kao crnoj ženi. Prešla je dalek put od sirote devojčice koja je zatrudnela već sa dvanaest godina. 
 
Aretha Franklin iza sebe je ostavila veliku porodicu kojom je bila okružena do svog poslednjeg trenutka. 
 
Njena  karijera trajala je čak šest decenija. Njen gospelom negovani mecosopran postao je reper za sve druge popularne pevače. Osamnaest Grammy nagrada je impresivan broj, ali nedovoljan argument za njenu veličinu. 
 
Ostavi
komentar

Povezano