Nova lica

26.06.2013.

Vedran Šilipetar: Intervju Vedran Šilipetar
foto: PR Photo
Vedran Šilipetar: Intervju

"Sa muzikom mi se nigde ne žuri"

MjuzNews: Kažeš da se muzikom baviš od ranog detinjstva a ipak si se, kad je školovanje u pitanju, opredelio za studije Primenjenih Umetnosti. Zašto?

Vedran: Pohađao sam paralelno srednju glazbenu i školu primijenjenih umjetnosti. Kada sam sebi priznao da me glazba ne zanima u klasičnom smislu i da neću studirati glazbu te da sam dovoljno ovladao vještinama kojima se mogu  razvijati u smjeru koji najviše odgovara mojem senzibilitetu, a to je pop - rock, prekinuo sam s formalnom glazbenom edukacijom. Očito je sudbina htjela da postanem profesor likovne, a ne glazbene kulture. Dobro, priznajem sredinom trećeg razreda srednje škole otkrio sam izlaske, cure, putovanja, motore i rock and roll, pa me to malo zanijelo i morao sam se nečega odreći … Srećom, kasnije sam se pribrao i okončao studij na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Sada imam sreću da paralelno mogu predavati u školi likovni, slikati , kipariti i istovremeno skladati svoju glazbu.

MjuzNews: Uz koju muziku si rastao, šta su bili tvoji najraniji idoli / uzori?

Vedran: Moja mama je u trudnoći puno slušala glazbu. Pamtim pregršt ploča koje su ona i moj pokojni otac sačuvali, a čiji su zvukovi sigurno utjecali na moj razvoj. Vjerujem da dijete u prenatalnoj fazi najviše upija, stoga nije čudno da moj glazbeni senzibilitet gravitira ka glazbi kasnih sedamdesetih. Sjećam se albuma Josipe Lisac, Eaglesa, Johna Lennona, Dade Topića i grupe Time. Kasnije sam otkrio Elvis Presleya, potom  Beatlese, Animalse, Dire straits. Danas, u svojoj 33. godini  slušam žanrovski vrlo različitu glazbu; Od rocka do jazza, preko funka, soula, nove britanske i američke glazbe, klasike i etna. Zaista mi je teško nekoga izdvojiti, recimo da moj ukus nema granica. Možda sam skloniiji baladama i glazbi koja u sebi sadrži onu klasičnu formu američke i britanske provenijencije kakvu primjerice koriste Kravitz, Phil Collins, Chris Isaak ili Seal.

MjuzNews: Kako je nastao tvoj prvi album?

Vedran: Moj prvi album se zvao “Gori svijet”, a objavljen je pod mojim bivšim pseudonimom MOR ROLL. Moj dječački san da konačno imam svoj album pod diskograskim patronatom ispunjen je 2009. godine. Na albumu se nalazi 9 skladbi za koje sam sentimentalno vezan jer govore o mojim raznim emotivnim stanjima iz ranije mladenačke faze. Sve tekstove i glazbu potpisujem ja, negdje sam i svirao, a snimao sam ga na nekoliko lokacija i studija; uglavnom u  Zagrebu i Puli. Teško mi je objektivno govoriti materijalu jer bih bio subjektivan. Za mene je svaka moja pjesma značajna. Najbolje je da čitatelji sami progooglaju i pogledaju o kakvim se pjesmama radi i daju svoj sud. Siguran sam da će moj novi materijal govoriti o meni kao zrelijoj i emotivno iskusnijoj osobi.

MjuzNews: Kako bi u najkraćem opisao trenutno stanje na hrvatskoj sceni?

Vedran: Kao situaciju na cijelom Balkanu. Kaos i nered u kojem uglavnom najbolje prolazi ono što je podređeno širem ukusu naroda, a svi dobro znamo kakvi tu vladaju parametri. Tko je spreman podilaziti masi ima velike šanse za zaradom i komercijalnim uspjehom u pravom smislu riječi. Srećom, nacionalni mediji i radio  podržavaju onu „kvalitetniju“ glazbu za urbaniju populaciju, a toj kategoriji težim i ja. Međutim, još uvijek monopol imaju oni koji su svoju karijeru počeli graditi ranije, krajem osamdesetih nadalje. U moru informacija nije lako isplivati i „pomesti“ tržište tek tako. Međutim, sve mi se manje žuri, učim se strpljenju. Moram citirati legendarnog Mišu Kovača koji je jednom rekao najpametniju stvar, koja me cijelo vrijeme nosi, a to je da glazba nije utrka na 100 metara.

MjuzNews: Odličan singl „Bježala si“ najavljuje i drugo izdanje. Dokle si stigao sa radom na drugom albumu i kako bi opisao zvuk i emociju koji će dominirati na njemu?

Vedran: Ja sam čovjek koji voli eksperimentirati. Kako za životnim odlukama, tako i sa glazbom. Dosada sam snimio 7 novih pjesama, svaku u svojem različitom štihu. Recimo da bih album mogao izdati i za mjesec dana jer i ovom trenutku imam dovoljno pjesama, ali ne žuri mi se. Želim lansirati pjesmu po pjesmu, privući pažnju na sebe kao autor sa singlovima... Što se tiče zvuka i žanra, recimo da gravitiram prema klasičnom pop rocku u kojem ima elemenata funka, etna, rocka, pa čak i countryja. U pripremi je singl u suradnji sa Songkilersima u kojoj se može prepoznati blues i  r'n'b. Singl „Bježala si“ je pak čisti neo seventies funk rock...Siguran sam da će materijal biti zanimljiv svakom tko želi nešto više od klasične patetike i ustaljene sheme ovih prostora. 

MjuzNews: Šta trenutno slušaš u autu ili kod kuće?

Vedran: Svašta. Nabrojati ću samo neke: Bill Withers, Lenny Kravitz, Nick Cave and the bad seeds, Lana del Ray, Eric Satie, Amy Winehouse, Pink Floyd, Sting, Police, Lennon, Miles Davis, Depeche mode, John Coltrane, Oliver Dragojević, Led Zeppelin, Jamiroquai, Daft punk, The Doors, itd, itd, itd... Super su mi i neka nova imena sa svjetskim hitovima: Ce Loo Green, Casablanca, Aloe Black, Nickleback, Train i ostalo. Isto tako se mogu ufurati i u Madonnu, Pet Shop Boyse, Rihannu, Beyonce, Justina Timberlakea... Ma, sve što je produkcijski dobro i sve što zvuči svjetski jednostavno godi mojem uhu!

MjuzNews: Ko ti se od mladih izvođača / bendova, dopada sa srpske scene?

Vedran: Znam da možda zvuči smješno, ali za moj pojam su Rokeri s Moravu neprikosnoveni bend svih vremena. Svirku, satiru i umješnost lakoće poigravanja s tradicijiom svih naroda bivše Juge jednostavno nikad nitko neće nadmašiti. Od ostalih cijenim rad željka Joksimovića, Ane Stanić, Kristine Kovač, Sergeja Ćetkovića. Od alternativnijih izvođača volim Van Gogh. Volim poslušati i bendove beogradskog urbanog zvuka kojeg vrlo cijenim. Za mene je Beograd New York balkana, pogotovo kada je glazba u pitanju. Naravno da sam naslušan i vaših klasika poput EKV-a, Disciplime Kičme i ostalih...

MjuzNews: Da li planiraš posetiti Terraneo u Šibeniku ove godine?

Vedran: S obzirom da me čeka radno ljeto: nastupi, priprema slikarske izložbe i skladanje glazbe za pozorišnu predstavu “Mala sirena” bojim se da će Terraneo ove godine ostati uskraćen za moju pojavu…

Ostavi
komentar

Povezano