Nova lica

22.02.2014.

Recenzija debi EP-a "Broods" Broods
foto: www.universalmusic.rs
Recenzija debi EP-a "Broods"

Ako ste voleli The XX i Angus & Julia Stone, Broods ćete jednostavno obožavati

Zahvaljujući modernim tehnologijama i internetu (živ nam bio), put od dobre muzike do svetske slave danas je kraći nego ikad a ona stara kategorija “bendovi koji se pojavljuju niotkuda”, odavno je izgubila smisao jer se svi manje – više pojavljuju upravo tako.

Ipak, priča novozelandskog dvojca Broods fascinantna je neverovatna čak i za ove okolnosti. Dvadesetjednogodišnji Caleb Nott i njegova, dve godine mlađa, sestra Georgia Nott se, prema sopstvenom priznanju, (zahvaljujući činjenici da potiču iz porodice muzičara), muzikom bave od ranog detinjstva. Tokom studija su bili deo indie benda The Peasants koji se raspao 2012. godine a Broods je nastao već početkom 2013. Njihov prvi singl “Bridges” digitalno je objavljen već u oktobru iste godine pokrenuvši buzz kakvom se Caleb i Georgia sasvim sigurno ni u najsmelijim snovima nisu nadali. Numera je momentalno dospela na visoko osmo mesto novozelandske liste i logično, usledilo je potpisivanje za Capitol i Polydor Records.

EP otvara downtempo numera “Never Gonna Change” veoma modernog, svedenog zvuka u koji se utapa sanjalački, vazdušasti Geogrgiin vocal. I pored lenje muzičke linije u kojoj nema prevelike distinkcije između strofa i refrena, promena tempa na mestima gde se tome niste nadali, dramatično distorzorani prateći vokali i zabavne synth solaže apsolutno će pridobiti vašu pažnju. “Pretty Thing” koja sledi je u nešto življem tempu a dvoglasi, ovoga puta bez mnogo efekata, će potvrditi osećaj prisustva uticaja predivnog sastava The XX. Sa “Bridges” i “Sleep Baby Sleep” ćete već uveliko upoznati sav raskoš Georgiinog prelepog glasa i maznog izgovora. Naravno, nameće se još jedna asocijacija, ovoga puta sa još jednim predivnim dvojcem, Angus and Julia Stone, a sličnost je daleko dublja od činjenice da oba benda čine brat i sestra. Ako o ovome niste razmišljali ranije, nakon slušanja pretposlednje numere “Taking You There” svakako hoćete, naročito tokom prelepog, jednostavnog, gitarskog, amerikana – like uvoda i šaputavog, nežnog dvoglasa u prvoj strofi tokom koje Broods u potpunosti izlaze iz svog inače, synth-pop zvuka i dopuštaju sebi trenutak neo-country melanholije. Ako, na te zvuke još niko nije ostao imun.

Sve u svemu, Broods i njihov istoimeni debi u vidu EP-a sa šest numera, jedno su od najboljih načina da se započne ova (muzička) godina i ako se “po jutru dan poznaje” onda ćemo se u narednim mesecima naslušati brilijantne muzike.

Nežno, pametno, bez patetike, muzički perfektno posloženo, inovativno, lagano i neodoljivo – to bi bio utisak posle četvrtog uzastopnog slušanja nakon kog sledi barem još nekoliko jer jednostavno – nemoguće je stati.

Track List:

1.         Never Gonna Change

2.         Pretty Thing

3.         Sleep Baby Sleep

4.         Bridges

5.         Taking You There

6.         Coattail

Ostavi
komentar