Nova lica

11.11.2013.

Die Antwoord Die Antwoord, official wallpaper visual
foto: Kobus Holnaaier, www.dieantwoord.com
Die Antwoord

Rap/rave dvojac s juga Afrike

Iako nisu baš najnoviji na sceni, pošto sastav postoji od 2008. godine, ovo dvoje čudaka doneli su nešto sasvim novo, a mi do sada nismo pisali o njima, pa smo rešili da ih malo ispromovišemo, i predstavimo onima koji nisu čuli za njih.

Die Antwoord (što u prevodu znači „odgovor“), kao što rekosmo, su se okupili 2008. godine u Kejptaunu. Dvojac čine Watkin Tudor Jones poznatiji kao Ninja i Anri Du Toit a.k.a. Yo-Landi Vi$$er, dok je za produkciju zadužen DJ Hi-Tek, a na live nastupima ih prati DJ Vuilgeboost. Njihov imidž je zasnovan na „zef“ kontrakulturi, koja je istovremeno i moderna i treš (kako Yo-Landi kaže „ono kad si siromašan, ali si fancy“), kao i na radovima fotografa Roger-a Ballen-a.

Svoj prvi album „$O$“, koji se mogao besplatno skinuti sa njihovog sajta, su izdali 2009. a kada su ekranizovali pesmu „Enter the Ninja“ sa ovog albuma, nastala je prava pomama za Die Antwoord-om! Zbog velike popularnosti spota, Interscope Records je potpisao ugovor sa njima, i u aprilu 2010. su imali prvi internacionalni koncert u okviru Coachella Music Festival, gde su nastupili pred 40 hiljada ljudi!

Nevolje sa izdavačkom kućom nastale su prilikom objavljivanja sledećeg albuma „Ten$Ion“ i prvog singla naziva „Fok Julle Naaiers“ (u prevodu nešto kao „j***te se svi“). Interscope Recrods se nije slagao sa nazivom ovog singla, pa je dvojac rekao „zbogom“, osnovavši sopstvenu izdavačku kuću Zef Recordz, preko koje su i izdali novi album. „I Fink You Freeky“, „Baby’s On Fire“ i „Fatty Boom Boom“ (u čijoj ekranizaciji su isprozivali aktuelne zvezde američke scene, a najviše Lady Gagu) su postali mega hitovi, mada i ostatak albuma, na kome se ukupno nalazi 13 pesama, uopšte nije loš, iako album nije prošao sjajno kod kritičara!

Posle mini turneje koju su održali letos po Evropi, Die Antwoord su izbacili novi singl „Cookie Thumper“, kojim su ujedno najavili i, treći po redu, studijski album nazvan „Donker Mag“, a čiji izlazak se očekuje u februaru sledeće godine!

Jedva čekamo da vidimo na šta će to da liči, i muzički i vizuelno, a do tada preslušavamo prethodne albume ovih južnoafričkih frikova! 

Ostavi
komentar