Naša preporuka

24.03.2015.

YouTube Music Awards 2015 YouTube Music Awards 2015
foto: Official Facebook Page
YouTube Music Awards 2015

Vojkan Bećir, a nije petak...

Iako ga koristite svakodnevno, možda ne znate da je 2013. godine Youtube počeo da deli muzičke nagrade. Pošteno su se potrudili, kao i svaka prava ceremonija dodele, iscenirali neke skandale. Pošto se Spike Jonze unapred ogradio da nikad pre nije režirao ništa uživo, nisu mu mnogo zamerili koliko je to sve loše bilo. Nastupali Lady Gaga, Arcade Fire, Avicii, Eminem. Ali, nije vredelo. Publika je bila i žiri, što se pokazalo kao neisplativ koncept. Girls' Generation dobile su nagradu za video godine za pesmu koja je prošla samo na azijskom tržištu - I Got A Boy.

Prošle godine se samo nekoliko nas zapitalo da li su odustali. U novembru je stigao poziv da budemo strpljivi. Ove godine stigao potpuno nov format. Prilagodili su ga svojoj publici. Umesto live ceremonije, poređali su spotove kao nastupe. Između njih se oglašavao jutjuber Tyler Oakley kao zvanični voditelj. Možda nije neko ko ima veze sa muzikom, ali njegovi angažovani klipovi od 2007. nakupili su 300 miliona pregleda. Cela težnja ovog događaja prebačena je na ono što tek treba da se gleda. Ne slave se do sada najgledaniji, nego oni izvođači čije ćemo spotove gledati u tekućoj godini.

Zbog YTMA ste na svojim news feedovima u istom danu mogli da primetite da se šeruju novi spotovi za FKA Twigs, Eda Sheerana i recimo Martina Garixa. Istog dana se nesrećno pojavio novi spot za Florence and the Machine, ali nema veze sa ovim nagradama. Pominjem ga jer je lep, a lepe stvari treba pominjati i kad se podrazumevaju. Jer ponekad u jednom danu bude previše lepih stvari.

Postoji spisak od 50 izvođača koji su ove godine bili u opticaju za YTMA nagradu. Recimo da su oni bili nominovani, ili shortlistovani. Pošto je nagrada da budete deo nečega čega ste već deo, malo je komplikovano. Skoro komplikovano kao VEVO. Njih 12 je u zvaničnoj plejlisti. Nisu važni samo izvođači, već i reditelji i studiji koji su radili spotove. Ovde je prilika da se spomenu The Creators Project kao neko ko je radio vizual dodele YTMA2015.

Dobili smo novi format ceremonije dodele nagrada. Umesto zahvalnice nagrađenih, gledali smo kako je napravljen spot koji ćemo tek gledati. Ima spotova koji nam nisu bili neophodni (Famous, Charlie XCX). Bilo je očekivanih iščašenja It's not just me rapping in front of a store. We have roles. I'm rappin' and mopping and looking sad. Action Bronson je u kratkom filmu za Baby Blue, pesmu u kojoj je i Chance The Rapper. (Digresija: VICE je producirao kratki film sa Chancelorom . Inače, VICE Media je sponzor događaja. Kia dali keš. To su bile tri digresije. Ovo je peta.)

Lindsay Sterling je čini mi se jedina koja se pojavila na YTMA oba puta. Za one malo starije, to vam je nova Vanessa Mae.

Snaga YouTube Music awards je u novim artistima. Umesto da kao na BRIT nagrada pokušavam da uhvatim manu Taylor Swift ili da se svet sa Gagom iznova upoznaje na Grammy nagradama, ovo je bila prilika da se čuje neko sveŽ. MAX recimo? Izgleda da će Max Schneider da bude nova Ariana Grande. Kao, niotkuda, a ustvari se sprema za svetsku slavu još od pelena. I to dizajnerskih pelena. Ima 22 godine. Sa Brodveja je upao u D&G kampanju sa Madonnom. Već nastupao po svetu. Potpisao je za etiketu čiji je vlasnik Pete Wentz iz Fall Out Boy. Napravili su mu interesantan reverse and forward spot. Guraju ga na turneje i singl mu košta samo 69 centi. Ali, previše je on glee za tu kvazi rok ekipu u koju je upao.

Jedan od spotova koji je predstavljen u okviru cele ove priče je FKA Twigs Glass & Patron. Ona gura svoju priču. I dalje mi je Sade going Vogue. Impresioniram sam koliko je strpljiva i istrajna. Sama je režirala spot koji sam gledao prvo iz perpektive njene veze sa Robertom Patissonom, pa očima nekoga ko željno iščekuje četvrtu epizodu sedme sezone RuPaul's Drag Race. Ma, bravo.

Biće zanimljivo posmatrati kako se Youtube razvija, kada se zna u kom pravcu ide. Muzika se sluša preko njega, to je jasno. I, dok record labels plaćaju sve filmskije spotove koji preko muzike imaju škripu kola kako ne bi mogla lepo da se sluša pesma, YT uvodi autoplay kao difoltnu opciju. Ukoliko ga ne zaustavite, sviraće vam beskrajno. Udaraju i na iTunes i na Spotify, ali i na radio stanice. 

Format Youtube Music Awards je zapravo format hit radio stanice. Tri pesme pa voditelj koji vam kaže šta ste slušali i šta ćete slušati. I, koliko god to deluje uvredljivo za iole inteligentnog, da se bune bune imaju pravo samo ljudi koji su odgledali svaki video od početka do kraja. DAKLE NIKO. I to je okej. Ko još ima vremena za sve, osim ako nije odjednom. Na radiju se vrti ono oko čega se svet vrti - oko poznatog. Internet nudi više opcija, ali opet se pre ili kasnije klikne na nešto sa rečima. Na nešto čije reči se već znaju.

Hajde sad, šerujte ovaj tekst pa pogledajte neki od spotova. Sigurno je neki već loadovan u jednom od tabova. Pa kroz related sve do mačića koji misle da su kučići, pizze koja je u stvari pizza, do kraja interneta i nazad.

@vojislavzapravo

 

 

Ostavi
komentar

Povezano