Naša preporuka

08.05.2015.

RIP Uffie Uffie
foto: PR Photo
RIP Uffie

Vojkan Bećir, kolumna petkom

Iggy i Britney igrale na sigurno
Tidal odlazi u zaborav
Lejblovi objavili rat Soundcloudu
Rihanna obukla omlet
Lorde i Robyn se pozdravljaju po internetima
St. Germain će u Beogradu početi turneju kojom promoviše prvi album nakon petnest godina
Ed Sheeran bio deo televizijske istorije (gledajte Undateable S02E07-08 LIVE)
Jens Lekman drugog jula u Zagrebu. To je objavljeno dan nakon što sam tvitovao da ću da uzmem kredit i dovučem ga kad završi turneju po štalama Švedske
Gledao sam Dogvil koji ima pesme o Beogradu, takve da su vredne ovde pominjanja
Dogovorio sam da pored kolumne petkom, radim intervjue ponedeljkom za MjuzNews

Ali, hej
Ove nedelje mi je neko drugi uzeo najveće parče, bez očiglednog razloga

Ona se zove Anna-Catherine Hartley. Rođena je osamdesetsedme, ali nas interesuje njen alert ego koji je zvanično nastao dvehiljadepete. Tada je na svoj MySpace profil okačila demo za Pop The Glock.

Uffie je francuski dragulj koji je definisao njihovu elektro scenu, ali i svetski pop.
Majka joj je japanka, otac englez, a rođena je na Floridi. Kapiraš?

Odrastala je u Hong Kongu, studirala modu u Parizu. Njen uspeh bio je slučajan koliko i neizbežan. Od demoa je brzo stigla do Ed Banger records pa ju je kasnije i Electra distribuirala. Svi DJečaci su bili zaljubljeni u nju, a ona samo u jednog. Radila je sa svima, ali (navodno) samo sa njim spavala. Hipsteri više nisu unplugged, već pod neonskim svetlima. 

Ed Banger tih godina postaje više od etikete, to je bio pokret koji je diktirao sve ostale. Iako zvanično pripada Pedru Winteru, nekadašnjem menadžeru Daft Punka, deluje da su svi okupljeni oko Uffie. 

Na kultnom albumu Sex Dreams and Denim Jeans radili su Busy P, Mr. Oizo, Mirwais, Pharell i Feadz sa kojim je bila u vezi. Remikse su joj radili SebastiAn, Fred Falke, Armand Van Helden, Azari & III, Hudson Mohawke, Ellen Allien i Felix the Housecat. Ima i duet sa pevačem (nedavno raspalog) benda The Rapture. Oko nje su se otimali Diesel i Reebok. Semplovala je Lou Reeda, prepevala Tom Tom Club i Siouxsie and the Banshees. Radila je Make It Hott sa Crystal Castles i pojavila se na još jednom kultnom, ali i komercijalno uspešnom albumu - Justice †.

Sa svojim pesmama nije imala preterano zavidan uspeh na chartovima, ali je bilo sasvim dovoljno da je svi primete. Smatra se da je utabala stazu nekonvencionalnim princezama popa. Ke$hu neretko direktno optužuju za preprodaju identiteta.

A onda je nestala.

Ne na način na koji se danas nestaje - da bi te neko primetio. Nije obrisala nalog na društvenoj mreži i sela da je vidi koje drugarice će primetiti, a koje i odreagovati.

Uffie je tokom vrhunca svoje karijere zatrudnela sa grafitti artistom koji je počeo da ih crta mnogo pre nego se ona rodila. Uffie i André su na kratko bili i u braku. Njena poslednja objava pod tim imenom je da će raditi sa Les Petits Pilous, ali ubrzo se planovi menjaju. Udaje se ponovo, ovoga puta za fotografa čije ime ste sretali prošle godine jer je radio promo fotke za Beyoncé and Jay Z: On the Run Tour.

Uffie je iz ne tako davnog, ali dalekog vremena kada je postojao bloghouse kao žanr. Kada su se vesti demantovale bulletinima na majspejsu i kada je skidanje jedne pesme sa neta trajalo duže nego album na kom je.

Anna je bipolarna i klupske droge joj nisu donele ništa dobro. To je možda najobjektivniji razlog zbog čega se povukla. To je zapravo ono od čega je pobegla. Pitanje je trenutka kada će se pojaviti nekim novim projektom. Nagađanja su da će se vratiti onome za šta se školovala i napraviti modnu kolekciju. Postoje obećanja da će biti još muzike, ali nikako pod imenom Uffie.

Ono što je najizvesnije, pred nama će uskoro biti objašnjen fenomen dokumentarnim filmom koji rade Robert Cibis, Lilian Franck i Adam Sigel. Radni naziv filma je How To Kill Uffie.

U tom period, bila je skupa i zauzeta. Pokušavali smo da je dovedemo na Exitov Elektrana stejdž. Hteo sam je u Plastiku sa Banana Rave kolektivom. Možda se nismo dovoljno trudili jer smo mislili da ima vremena, da je na početku dugogodišnje karijere. Zapravo smo prisistvovali rađanju legende koje to jesu zato što ne umiru.

PS

Jakove, lajkovao sam ti tu fotku da ideš na finale lige šampiona
Jel može posle toga Banana Rave reunion?

Ostavi
komentar

Povezano