Naša preporuka

28.05.2019.

Razgovarali smo sa Snarky Puppy pred zatvaranje Musicology sezone
foto: Lorenzo Duaso
Razgovarali smo sa Snarky Puppy pred zatvaranje Musicology sezone

Michael League priča o svom mnogoljudnom projektu

Trostruki dobitnici Grammy nagrada i višestruki dobitnici drugih prestižnih nagrada, bend Snarky Puppy, zatvoriće ovu sezonu Musicology Barcaffe Sessions koncertnog serijala. Nastup će biti održan na teniskim terenima na Kalemegdanu, 23. juna.
 
Michael League je ovaj bend osnovao još 2003. godine, sa grupom svojih prijatelja sa koledža, ni ne zamišljajući koliko će to postati uspešan projekat. Sada su svetski priznati, a imaju više od trideset članova, od kojih svaki ima svoju samostalnu karijeru, i druge projekte na kojima vredno rade. Sastav u kojem nastupaju se konstantno menja, što svaki nastup čini svojevrsnom avanturom, koliko za publiku, toliko i za same članove benda.
 
Razgovarali smo sa vođom ove trupe o bendu, njihovim albumima, planovima i očekivanjima za predstojeći koncert u Beogradu:
 
Dolazite sa ovim projektom u Beograd prvi put, tj. prvi put ste u ovom delu Evrope. Publika deluje oduševljeno što ćete doći. Jeste li i vi uzbuđeni?
 
Apsolutno! Svirao sam u Beogradu prošle godine sa mojim drugim bendom, Bokante, i reakcija koju smo od publike dobili je bila fenomenalna. Ne mogu da dočekam da postavim Snarky Puppy ispred te publike!
 
Šta Beograd može da očekuje od vas 23. juna?
 
Bend koji jedva čeka da nastupi u Srbiji prvi put. Sviraćemo miks novih i starih pesama sa našeg repertoara.
 
Koliko regularnih članova imate? Da li postoje neki članovi kolektiva koji su uvek prisutni, ili konstantno menjate strukturu benda za svaki koncert?
 
Verovatno smo imali oko 30-40 članova u toku svih ovih godina. Trenutno nas je dvadesetak, ali uglavnom putujemo u grupama od po 8 do 10 ljudi. Radili smo u većim i manjim grupama, ali ovo je neka sredina koja nam odgovara. Članovi se stalno smenjuju za koncerte, ali postoji 7 ili 8 njih koji sviraju oko 70% koncerata.
 
Šta smatrate svojim najvećim uspehom?
 
Naše međusobne odnose – to što sviramo zajedno već 15 godina, a i dalje se volimo. To nije laka stvar, ali mi se zapravo sada slažemo bolje nego što smo se ikada slagali. Za mene, to je naš najveći uspeh. Takođe, činjenica da zarađujemo za život svirajući originalnu instrumentanu muziku, čini me jako srećnim.
 
Vaš novi album, Immigrance je izašao. Da li možete da nam kažete više o albumu?
 
To je naš drugi za redom studijski album. Snimili smo veći deo uživo u studiju, sa trojicom bubnjara koji su menjali delove svake pesme. Imam utisak da smo u tom trenutku istražili neke ideje koje prethodno nismo istraživali. Album ima neku sirovu i životnu energiju.
 
Kažite nam nešto više o Family dinner projektu.
 
U pitanju su dva albuma osmišljena kao humanitarni projekti da bi se sakupila sredstva za dva različita edukativna programa namenjena mladim muzičarima – jedan u Virdžiniji i drugi u Nju Orleansu. Pozvali smo neke od naših omiljenih pevača/kompozitora iz čitavog sveta da zajedno snimimo njihovu muziku, ali u našem aranžmanu. To je bilo izuzetno posebno iskustvo za nas.
 
Koji vam je omiljeni nastup benda Snarky Puppy?
 
Ne znam da li bih mogao da izdvojim omiljeni, ali jedan koji je definitivno ostao urezan u sećanju bio je koncert koji smo odradili u Parizu sa orkestrom Metropol, na čelu sa Julesom Buckleyem. Energija u toj prostoriji je bila neverovatna.
 
Koje pesme najviše volite da svirate?
 
Najnovije!
 
Kakvi su vaši planovi za budućnost?
 
Imam mnogo različitih ideja. Knjiga o našim počecima, dokumentarac o prenošenju muzičkih tradicija širom sveta, jedan album koji će biti ceo akustičan... Lista se nastavlja. Hajde da vidimo da li imamo vremena da odradimo sve! Za početak vas čekamo na Kalemegdanu 23. juna.
 
<iframe width="605" height="341" src="https://www.youtube.com/embed/L_XJ_s5IsQc" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
 
Ostavi
komentar

Povezano