Naša preporuka

24.05.2016.

Pokušaj da vas nagovorimo da u petak dođete u KC Grad Darkstar
foto: PR photo
Pokušaj da vas nagovorimo da u petak dođete u KC Grad

jer DARKSTAR + TAPAN

Darkstar nastali su pre skoro deset godina i isprva se, kao i svi klinci tada, bavili dubstep-om.  Prvi album izdali su za Hyperdub, a dva naredna pod okriljem kuće Warp.

James Young i Aiden Whalley sada rade elektroniku koja se nekada dovodi i u vezu sa popom, zbog strukture samih pesama. Pričali smo sa njima na tu temu, saznali da ne misle da je pop nužno ružna reč, ali i da se raduju dolasku u Srbiju, posebno zato što će videti naše parče Dunava.

Darkstar su u kondiciji kada je reč o živim nastupima. Nedavno su svirali po Nemačkoj, sa posebnim nastupom u Berghainu gde ih je slušala i dama koju veoma vole – Lisa Mafia iz So Solid Crew.

Poslednji album osim muzički, ima težinu i zbog teme, odnosno načina na koji je pravljen. Na jugu Engleske su proveli nekoliko meseci, intervjuisali mlade ljude na temu svakodnevne političke apatije. “Foam Island” nadmašio je očekivanja kritike koja im je inače naklonjena. Napredno, a pitko izdanje, takođe je angažovano je i aktuelno.

Pričali smo o njihovom narednom EP-u.

"Ovoga puta nismo radili sa momkom koji nam je ko-producirao prethodna izdanja, ali smo nastavili da eksperimentišemo modularnim sintisajzerima. Saradnja sa Empress Of je prošla odlično, pa će možda biti još ženskih vokala u budućnosti. Možda će biti interesantno i to što se na narednom izdanju malo više čuje i Aidan kako peva."

Rekli su nam da nose sve manje opreme, kad je već to danas moguće. Pričali smo o procesu kroz koji prolaze kako bi načinili da živi nastupi budu drugačiji od objavljenih snimaka, kao i da vole magiju kada pred ljudima nastupaju, iako se tada gube neke sitne stvari oko kojih su proveli sate u studiju.  

Za album “Foam Island” rekli su nam da je zapažanje, ne nužno pravljen za radničku klasu, ali jeste ispirisan njenim mlađim članovima. Kroz razgovor smo saznali da misle da je stanje u Londonu gore nego ikad, a da je ogroman broj beskućnika najjači argument tome.

Za njih se kaže da su “ambicija i nada uprkos 21. veku”. Da bismo to opravdali, završili smo razgovor nešto pozitivnijom notom.

"Lepo je raditi ono što voliš i putovati po svetu, nastupati pred ljudima na neverovatnim mestima. Važno nam je da verujemo u projekte koje radimo. Nastavićemo dokle god je tako."

Darkstar sasvim su dovoljan povod za susret u KC Gradu ovog petka, ali postoji još jedan nastup koji mislimo da ne treba propustiti.

 

27. maja premijerno će živim nastupom predstaviti i jedan od najinteresantnijih domaćih alternativnih muzičkih projekata – Tapan.

Tapan je dark ambient duo. Čine ga Nebojša Bogdanović i Goran Simonoski. Obojica su ključni činioci beogradske scene još od sredine devedesetih. Dakle, dovoljno dugo da se nazovu legendama. Schwabe svojim nastupima trenutno definiše klub 20/44, dok je Sima poznat kao Piece of Shh i jedan od osnivača Dis-patch festivala.

Prvi Tapan EP “Volumes” izašao je krajem 2015. godine. Drugi, “The City” izdali su nedavno za etiketu Willija Burnsa. Njihova izdanja nahvalile su kolege remiksima, uz njih se pleše po klubovima, ali će u petak imati svoj premijerni živi nastup potpomognut još dvojicom priznatih muzičara - Jamal Al Kiswani i Feđa Franklin.

Tokom večeri muziku će puštati članovi kolektiva Kišobran i Feelonezy. Facebook event je na ovom linku ovde.

 

Vojkan Bećir

Ostavi
komentar

Povezano