Naša preporuka

25.10.2013.

Ovog vikenda besplatna muzička radionica za sve srednjoškolce! Bojana Nikolić
foto: PR Photo
Ovog vikenda besplatna muzička radionica za sve srednjoškolce!

Sve o kulturnoj baštini Srbije i Balkana

Muzička omladina Beograda u subotu i nedelju, 26. i 27. oktobra, organizuje besplatne muzičke radionice za srednjoškolce!

Muzička radionica "Bogatstvo kulturne baštine Srbije i Balkana" namenjena je učenicima svih srednjih škola, muzičkih škola i gimnazija koji žele da se bolje upoznaju sa svojom kulturom i kulturom drugih naroda na Balkanu. Projekat je podržan od strane Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda

Predavač je etnomuzikolog i pevač Bojana Nikolić, koja će pored predavanja sa polaznicima raditi i na pevanju!

Prvog dana srednjoškolci će biti upoznati sa karakteristikama, stilovima i oblicima srpskih tradicionalnih pesama, vremenu kada su se izvodile i ulozi koje su imale u čovekovom životnom i godišnjem ciklusu. Neki od vokalnih oblika o kojima će biti reči nalaze se i na Nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije poput pesma ''na glas'', "iz vika", "groktalica", ''potresalica'' i dr.

Drugi dan biće posvećen gradskoj muzici i world music pravcu. Predavanje će obuhvatiti upoznavanje polaznika sa pesama gradskog sloja, njihovim karakteristikama, kao i primenu tradicionalne muzike u savremenim međužanrovskim prožimanjima, obradama i novim muzičkim pravcima. Pored toga biće predstavljena i muzika drugih naroda na Balkanu. Spoznavanjem drugih kultura bolje upoznajemo i sopstvenu, na taj način same stilske karakteristike određenih područja bivaju jasnije jer je muzika interaktivno stvaralaštvo kako pojedinca tako i različitih naroda koje živa na određenom području.

Bojana Nikolić je završila master studije katedre za etnomuzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Intervju sa Bojanom možete pročitati klikom OVDE, a to je najjednostavniji način da o njoj i njenom radu saznate sve što vas zanima, a za radionice se možete prijaviti veoma jednostavno, slanjem e-maila na adresu muzom@yubc.net. U mailu je potrebno navesti ime, prezime, godinu rođenja, naziv srednje škole u koju idete i kontakt telefon.

Predavanja se održavaju u prostorijama Muzičke omladine Beograda, Terazije 26, od 12 časova.

 

Ostavi
komentar

Povezano