Naša preporuka

28.06.2013.

Ólafur Arnalds Ólafur Arnalds
foto: www.universalmusic.rs
Ólafur Arnalds

Nova kompozitorska nada Islanda

Ovaj talentovani momak, rođen 1986. godine, nam dolazi iz okoline Rejkjavika, i bez obzira na godine, već je postao prepoznatljiv po svom autentičnom zvuku. On kombinuje u svojim melodijama različite žanrove poput klasike, popa ali i ambijentalnih i elektronskih zvukova.

Svoju karijeru je započeo kao bubnjar, a posle komponovanja instrumentala za pesme nemačkog metal benda Heaven Shall Burn, započeo je i rad na svom albumu prvencu koji je izdat 2007. godine pod nazivom Eulogyfor Evolution, koji je veoma dobro prihvaćen od strane internacionalne publike. Naredne godine je uradio sedmodnevni projekat pod nazivom „Found Songs“, u kome je  komponovao jednu pesmu dnevno odmah je objavljujući putem interneta. Sličan projekat je ponovio 2011. godine pod nazivom „Living Room Songs“.

Drugi album „...And They Have Escaped The Weight Of Darkness” je izašao 2010. godine praćen dugačkom turnejom, a treći album naziva For Now Am Winter, izdat ove godine, donosi nam dve novine – saradnja sa kompletnim orkestrom i ubacivanje vokalnih deonica, gde se kao jedan od vokala pojavljuje i ArnóDan.

Ólafur je takođe radio muziku i za filmove poput Hunger Games, Another Happy Day, ali i muziku za balet – Dyad  1909, koji priča priču o ekspediciji na Južnom polu davne1909. Veliki uspeh jedne od trenutno najgledanijih britanskih serija „Broad church“, koja ima preko 9 miliona gledalaca se, između ostalog, pripisuje ovom Islanđaninu. Serija prati radnju mračne  zajednice koja pokušava da se nosi sa ubistvom dečaka, a Ólafur je na veoma kreativan način, svojom muzikom, dočarao sablasnu atmosferu koja vlada u ovoj drami. Muzika iz ove serije je objavljena na mini albumu koji sadrži ukupno šest pesama (tema) u trajanju od 21 minut.

Standing ovations za Ólafura!

Ostavi
komentar

Povezano