Naša preporuka

31.08.2016.

Muzika od koje raste brada Bon Iver
foto: Youtube screenshot
Muzika od koje raste brada

Mesec dana ranije procureo novi Bon Iver album

Ovo nije recenzija. Ovo je početak dugog razgovora na temu novog albuma jednog od najuticajnijih bendova današnjice.
Biće zanimljivo videti recenzije nakon zvanične objave koja je zakazana za 30. septembar. 

Baš u periodu kada je svoju ekspanziju doživeo hipsterski pokret, odnosno kada je postalo popularno upirati prstom i nešto nazivati hipsterskim, vrhunac popularnosti imao je i bend Bon Iver. Osnovni pokretač ovog projekta Justin Vernon, činilo se, uspeo je da napravi recept muzike od koje raste brada. Niko vam nikada nije mogao reći kakav je tačno Bon Iver zvuk, ali gotovo da su svi bili ubeđeni da se piše u napuštenoj brvnari, u rukom deljanoj stolici za ljuljanje. Pojavile su se teorije o tome kako suptilnim promenama drži slušaoca u posebnoj atmosferi, kako izaziva nesvesticu, u meri koja je dovoljna da održi pažnju. Dok si rekao "Cronut", evo je već 2011. godina i prelomni trenutak za ovaj bend. Drugi album hvale svi od reda, ovenčan je i Grammy-em, a Bon Iver nazvan najboljim novim izvođačem. Pesma Holocene bi verovatno dobila nagradu za najbolju te godine da baš u to vreme Adele nije izbacila Rolling In The Deep. Univerzum sigurno ima svoje razloge što je ovaj sastav tek tada uvažen, pošto je i prvi album bio komercijalno primećen, a pesma Skinny Love postala standard za buduće YouTube zvezde. 

Bon Iver interesantan je fenomen popularne kulture koju živimo, najviše zato što je odbija, a diktira. Ovaj projekat je ujedno uzrok i posledica promene koja je očigledna u ovom post-format vremenu, kada je važno hodati drugačije, ali ne skretati sa utabane staze.

Čak mesec dana pre nego što je trebalo da bude objavljen, album je u procureo u svoj svojoj W3LiCheeNyyy. Na njemu je deset pesama. Srećno u čitanju naziva: 

01.   22 (OVER S∞∞N)
02.   10 d E A T h b R E a s T ⚄ ⚄
03.   715 - CRΣΣKS
04.   33 “GOD”
05.   29 #Strafford APTS
06.   666 ʇ
07.   21 M♢♢N WATER  
08.   8 (circle)  
09.   ____45_____
10.   00000 Million 

 

 
 
Kanye West pokrenuo je trend preproduciranih albuma. To je postalo očigledno od 808s & Heartbreaks. Njegovi sledbenici su Beyonce i Frank Ocean, njegovo delo je Rihanna koju gledamo danas. Bon Iver, odnosno sam Justin Vernon gostovali su na Westovim albumima, a ovaj je upravo uzvratio. Dosta diskretno ga možete čuti u četvrtoj traci sa 22, A Million koja služi i kao prvi zvanični singl. 
Justin i Kanye blisko sarađuju godinama i, očekivano, vrše uticaj jedan na drugog. No, interesanto je da se u poslednje vreme Bon Iver gubi ono zbog je postao prepoznatljiv - ili želi da tako isprva izgleda. 
 
Ostaje nam da nagađamo i da li je rani leak nameran i da li će doprineti ili oštetiti uspeh albuma. No, na primeru Madonne smo zaključili da je najvažnije koliko je album zapravo dobar. Ovaj jeste. Iako je teško naći mu namenu, kao što to inače biva sa fabrikovanom melanholijom. Sa sličnim problemom se bori Frank Ocean, jer svi znamo da kada si zaista toliko depresivan, ne možeš ni da pišeš, pa je teško poverovati u neke delove oba servirana albuma. Preproduciranost koju sam pominjao nije ona koja se koristi u EDM-u gde se Bieberov vokal dovede do toga da zvuči kao zov delfina. Reč je o slojevitosti i davanju svakoj noti vremena da dođe do vas. Koliko god se čini da je sve dođavola, na trenutke primetim da je ljudima počeo da se servira jazz kroz mainstream, na način na koji mame podmeću zdravu hranu u burgere.  
 
Ako mu se prepustite, ovaj album teraće vas na ponovno slušanje sve dok ne preterate udarajući se u nedostatku jeftinijeg basa. Setiće vas možda na vreme kada su se Coldplay družili sa Jonom Hopkinsom ili vas naterati da se zapitate zašto Bjork i Damien Rice nikada nisu napravili kolaborativni album.  
Standout pesme sa 22, A Million možete već čuti (legalno) i to je ono što me buni. Najbolje se nije čuvalo za kraj. 10 d E A T h b R E a s T ⚄ ⚄ 22 (OVER S∞∞N) i pesma na kojoj je semplovan Paolo Nutini, a ima efektima prikrivene Kanyeove vokale - 33 “GOD”, daleko su upečatljivije od ostalih.  Za ove pesme imamo lyric videos, što je dobro jer je jedna od njihovih snaga upravo poezija koja je introspektivna i romantična, a svetu okrenuta. Nadam se da će biti i za ostale. 
     
     
 
Ovo nije recenzija. Ovo je početak dugog razgovora na temu novog albuma jednog od najuticajnijih bendova današnjice. 
Biće zanimljivo videti recenzije kad za njih dođe vreme, tek u oktobru. 
 
 
Ostavi
komentar

Povezano