Naša preporuka

08.05.2015.

MjuzNews intervju: Marijan Felver Dixon & Felver
foto: PR Photo
MjuzNews intervju: Marijan Felver

Stereotip sa Dixonom 17. maja u SKC-u

STEREOTIP muzičko-plesna manifestacija će se prvi put u Beogradu odigrati17. maja od 17h u Studentskom kulturnom centru. Na trećem po redu Stereotipu će nastupati Dixon, Felver, Kristijan Molnar i Schwabe, dok se od organizatora očekuje otkrivanje ostatka lajnapa uskoro. Šta organizator, Marijan Felver, ima da kaže o prethodna dva uspešna Stereotipa održana u Zagrebu, saradnji sa najboljim DJ-em na svetu po izboru nadaleko čuvenog sajta Resident Advisor, Dixonom, neobičnom formatu samog događaja koji počinje nedeljom popodne, svojim saradnicima i dragocenim ambijentima u koje smešta ove žurke, možete da pročitate u našem ekskluzivnom intervjuu.

MjuzNews: Stereotip je jedna od svežijih ideja koju smo imali prilike da upoznamo u poslednje vreme kada je reč o organizovanju muzičko-plesnih manifestacija. Da li možete da nam kažete više o nastanku koncepta, razlozima za biranje ovog zanimljivog formata i iskustvu sa prva dva Stereotip događaja? 

FELVER: Na početku o konceptu nismo uopće promišljali, zapravo ga još uvijek stvaramo. Ono što je već postojalo, vidjeli smo kao zadatak koji smo si zadali za riješiti. Naime, Steffen je u Zagrebu, u vrijeme nastajanja Stereotipa boravio već sedmi mjesec. To nam je obojici bilo neubičajeno, pa smo na našim ranojutarnjim espresso susretima imali prilike pretresati svakojake teme. Jednom je zaključio kako u gradu u kojem je prije više od dvadesetak godina počeo svoju internacionalnu didžej karijeru, nije nastupao već poduži niz godina. A kako su okolnosti, radi njegovog trenutnog statusa poslagane, uvidjeli smo da se to stanje neće uskoro promijeniti, no ipak smo se odlučili sami poigrati s onim čime raspolažemo. Tako sam ja uložio nešto slobodnog vremena, a on tu jednu, rijetku, slobodnu nedjelju. Nismo zapravo niti bili previše inventivni, jer nam se rješenje samo nametnulo.

Zagrebje, što se noćnog života tiče, odavna utonuo u konzervativnu kolotečinu i nedjelja uvečer unaprijed nam se obojici činila kao izgubljena bitka, pa je jedino što nam je preostalo bilo preslikati trend iz većine europskih klubova. Improvizirali smo si klub u nedjelju poslije podne. Kako u gradu ionako već neko vrijeme, u urbanom smislu, nisu postojali uzbudljivi i jaki zaokreti, desilo se da smo  (slučajno) pogodili. Ono što se ovdje, po meni, još i važnije zbilo, jest da se za odlazak na plesnu zabavu elektronske glazbe, probudila zainteresiranost kod mnogih naših prijatelja koji su se od klasične zagrebačke klupske ponude, svatko iz svog razloga, do nedavno možda čak i previše udaljili. Tako smo na oba dosadašnja događanja bili ispunjeni publikom raznih profila i dobnih skupina i upravo je to bila ta iskra koja je napravila razliku i koja je na mnogim donedavnim klupskim događanjima često nedostajala. To nas je učinilo i više nego zadovoljnima.

MjuzNews: Gajite poseban odnos prema arhitekturi kada birate mesta za svoje partije. Do sada ste organizovali događaje u Zagrebu i to u nekadašnjoj bioskopskoj dvorani Mosor i jednoj od najstarijih aktivnih gimnastičkih sala na Balkanu Tucman. Za prvi beogradski Stereotip ste odabrali Studentski kulturni centar na radost ljubitelja andergraund elektronskog zvuka koji nisu imali puno prilika da je posete u poslednje vreme. Za čim tragate u svom lovu na harizmatične prostore?

FELVER:Na fizičkoj su mi razini svi prostori jednako zanimljivi. U svakom mogu pronaći razlog za intervenciju i u svakom je moguće pokrenuti tu igru koja nas ispunjava. No kako se u našem slučaju radi o vrlo kratkotrajnoj igri, onda bih mogao reći kako nas zanimaju ti mali ekstra detalji odnosno baš ta karizma koju ste spomenuli. Zanima nas sve ono na simboličkoj razini utječe na komercijalne efekte, na prestiž, ali i na razne druge, vrlo bitne, neumjetničke vrijednosti.

Zanimljivo nam je galerijske prostore, kina, gimnastičke dvorane ili austro-ugarske vojne institucije, u koje ulazimo na to jedno poslije podne ili večer, pretvarati u svojevrsno kazalište.

Rekao bih da, u konačnici, kroz sve to zajedno, zapravo tragamo za onim uzbudljivim iskustvima koje doživljavamo otkrivajući  prvi put za nas nove stvari i situacije kroz već poznate, ali drukčije obojane prostore.

MjuzNews: Voleli bismo da bolje upoznamo Vaš tim. Ko čini Stereotip?

FELVER: Čini mi se da smo oko sebe okupili zaista sjajne ljude, kako glazbenike koji su nastupali tako i one koji su zaslužni za identitet i prepoznatljivost Stereotipa. Ako me pitate za imena to su svakako Inesa Antić koja obavlja cijeli PR posao, za grafički dizajn zaslužan je Toni Uroda, animacijama se bavi Antonija Veljačić, Mihael Giba odrađuje 3D mapping, a scenografijom se do sada bavio Predrag Pavić.

MjuzNews: Za podršku najboljem svetskom DJ-u, Dixonu, koji je drugu godinu zaredom na istoj poziciji po listi prestižnog residentadvisor.net, mudro birate Kristijana Molnara koji je možda najbliži Dixonovom zvuku iz ekipe beogradskih DJ-eva i Schwabeta koji ima veoma poseban stil. Trebalo bi da uskoro otkrijete i ostatak lajnapa. Ko je pružao podršku na prva dva Stereotipa u Zagrebu i šta je zajedničko za ova imena iz Hrvatske i Srbije?

FELVER: U Zagrebu smo i u tom glazbenom aspektu pristupili mozaično. Zaista ne znam kakva je u Beogradu situacija na elektronsko-plesnoj sceni, no kod nas su se tijekom vremena, a ja sam na sceni skoro od njenih samih početaka, stvorili razni kružoci, organizacije i interesne sfere, a njihov likovni opis najbliži bi bio boj bendovima iz devedesetih. Naravno, i ja sam pripadao jednom takovom. Najveći problem ovdje, bio je taj mali poligon za djelovanje i negativnost koja je iz ljudskog karaktera pri takvim situacijama počela izlazi na svjetlo dana. Ne samo da se neki didžeji nisu imali prilike susretati na istim događajima, nego su se i pripadajuće im publike vrlo rijetko miješale. Kroz takvo sam ukalupljeno iskustvo i sam doživio svoje i uspone i padove.

Sada sam si, nakon toliko godina i svakako zbog Steffenove podrške i utjecaja, napokon mogao dozvoliti potpuno suprotno. Stereotip vidimo kao samostalni medij samo kao zaokruženu priču svih tih utjecaja, odnosno kroz priliku da surađujemo sa svim sjajnim ljudima oko nas i kada smo zajedno otvoreni smo raznim i različitim asocijacijama. Za sebe ne mogu reći kako pratim sve što se događa u elektronskoj muzici. Moja je glazbena radoznalost velika, pa moj najintimniji fokus uopće nije koncentriran samo na tu scenu. Kako volim za sebe reći da na neki način živim raspoloženja,  njihovim se utjecajima  volim i prepuštati. Privlače me autentični umjetnici i glazbenici bez obzira na dob, status, ili pripadnost određenoj sceni. Kroz tu sam prizmu sa Steffenom i odlučivao s kim bi nas dvojica voljeli nastupati. Tako su na prva dva događanja s nama bili Omar, Petar Dundov, Zarkoff, Ilija Rudman, Homeboy, Mimi, Kristijan Molnar i Jogarde. Ono što je zajedničko svima nama rekao bih da je emocija koju prepoznajem kroz njih i njihov rad. Zanimljiva i privlačna nam je dramatika koju možemo stvarati upravo kroz takvu stilsku različitost, koja u ovakvom popodnevno - ranovečernjem nedjeljnom formatu, po mom mišljenju i posebno dolazi do izražaja. Nakon prvih dobrih iskustava vjerujem da ćemo Stereotip jedino na taj način moći sačuvati od banalnosti. 

MjuzNews: Kako protiče saradnja sa Dixonom i njegovom etiketom?

FELVER: Suradnja nam je izvrsna, a vjerujem da ćete se složiti sa mnom, da je najbolji dokaz tomu i sama ideja i realizacija Stereotipa.

MjuzNews želi da se zahvali Marijanu Felveru na izdvojenom vremenu i pozove sve ljubitelje andergraund zvuka da nam se pridruže na podijumu za igru SKC-a 17. maja od 17h.

Early bird ulaznice po ceni od 900 rsd  možete da kupite na svim prodajnim mestima Eventim-a ili online klikom OVDE
Sledeća cena ulaznica biće 1200 rsd, dok će na dan žurke ulaznice koštati 1500 rsd.
Više informacija o događaju možete da pročitate na našem portalu klikom OVDE
Ne zaboravite da se pridružite Facebook event-u

Ostavi
komentar

Povezano