Naša preporuka

10.04.2019.

MjuzNews Intervju: Manu Katché
MjuzNews Intervju: Manu Katché

Bubnjar Petera Gabriela, Stinga i Gibonnija dolazi u Beograd!

Čuveni afričko-francuski, pop i rok muzičar, kompozitor i džezer, Manu Kače, svoju karijeru započeo je kao bubnjar Pitera Gebriela, nastavio saradnju sa Trejsi Čepman, Džoni Mičel, Stingom i grupom Dire Straits, dok je na ovim prostorima prvi put zasvirao u saradnji sa Gibonijem 2001. godine. Ovog aprila imaćete priliku da ga čujete u sasvim drugačijem izdanju, rame uz rame sa jednim od najznačajnijih hrvatskih džez pijanista, Matijom Dedićem. Oni će nastupiti u sklopu koncertnog serijala Musicology Barcaffe Sessions, 14. aprila u klubu Bitefartcafe u Beogradu i dan ranije u Studentskom centru u Zagrebu.
 
Prvi put nastupate u Beogradu sa poznatim hrvatskim pijanistom Matijom Dedićem. Kako je došlo do ove saradnje i kako se slažete sa Matijom?
 
Kontaktirao me je naš zajednički prijatelj, Miša Relić, sa pitanjem da li želim da učestvujem na ovom projektu. Rekao mi je da je Matija Dedić izrazio želju da svira sa mnom i ja sam odmah pristao. Prvi put sam Matiju fizički upoznao kada smo ušli u studio da snimamo, iako smo pre toga dosta komunicirali. Matija je veoma stidljiva i tiha osoba, a saradnja s njim je pravo uživanje. Mislim da će rezultat naše saradnje biti savršen. Svakako verujem da će naši nastupi na Musicology Barcaffe Sessions u Beogradu i Zagrebu to i dokazati.
 
Nastupali ste u Bitefartcafe klubu u decembru 2005, pre 14 godina. Da li se sećate tog iskustva i da li postoji neka zanimljiva anegdota o tome?
 
Naravno da se sećam, bio je to neverovatan trenutak i upoznao sam divnu osobu sa kojom održavam prijateljski odnos, Mišu, kao što sam rekao u prvom pitanju! Jako sam srećan što se ponovo vraćam! Ono što je na mene ostavilo najveći utisak, to su Miša i njegov tim. Imao sam nekih problema sa leđima i nisam se naročito radovao koncertu. Poslali su me u spa, na masažu i u saunu, a nakon toga sam se osećao kao novi čovek, spreman na sve. Tim je bio toliko posvećen tome da se koncert odigra, jer sam zaista bio u bolovima i učinili su sve što je moguće da boravak bude što prijatniji za nas. Nakon toga smo jednostavno kliknuli i sve je krenulo u tom pozitivnom smeru. Od tada sam uvek sretan kada radim sa Mišom, zato što znam da nemam razloga za brigu. 
 
Takođe ste nastupali u Beogradu sa Piterom Gabrijelom u 2013. Možete li da nam kažete nešto više o vašoj saradnji?
 
On je nestvarno divno biće. Pružio mi je prvu priliku da me ljudi vide i čuju širom sveta, zbog čega ga još više poštujem i cenim. Rad sa Piterom je uvek bio fanstastično iskustvo, ali on je uvek u potrazi za nečim novim i nesvakidašnjim. Sa njim možeš nedeljama raditi u studiju bez ičega snimljenog, zbog čega moraš biti strpljiv i kreativan, ali znaš da je krajnji rezultat izuzetno dobar.
 
Možete li nam reći nešto više o vašim drugim saradnjama, kao što su Džiboni ili Sting i kako se prilagođavati različitim muzičkim stilovima i različitim likovima kolega muzičara?
 
Saradnja sa Stingom je usledila odmah nakon prve saradnje sa Piterom. On je divan čovek i veoma smo bliski prijatelji. Drugačiji je od Pitera, jer on tačno zna šta želi. Srećan sam što sam mogao da pružim ono što se očekuje od bubnjara.
 
Sa Džibonijem sam takođe uživao u saradnji. Bio je veoma stidljiv na početku, ali izvanredan u muzičkom aspektu. Sa njim je jako zabavno biti na bini. Iznenadila me je njegova popularnost.
Što se prilagođavanja tiče, većina muzičara sa kojima sam sarađivao upućeni su bili u moj muzički stil i čim su me pozvali, to znači da im se sviđa ono što radim. Svirao sam stalno, ali nikada nisam prestao da budem svoj.
 
Da li imate neki savet da podelite sa mladim bubnjarima i muzičarima iz Srbije? Šta je ključ uspeha?
 
Nemam ideju šta je ključ uspeha. Jedina stvar koju mogu da kažem je da je vežbanje jedini način da zaista ispoljite sve što imate na umu. A ono što imate na umu je vaša ličnost. Ličnost je jedinstvena, tako da ako vas neko na planeti čuje i oduševi se vašim stilom i zvukom, to će biti iz dobrog razloga, jer ste vi jedini sposobni da to uradite! Ako želite da živite od muzike, morate da živite muziku!
 
 
Ostavi
komentar

Povezano