Naša preporuka

19.01.2017.

MjuzNews intervju: Les Yeux Orange (SRB i ENG) Les Yeux Orange
foto: Fanny Crouzet
MjuzNews intervju: Les Yeux Orange (SRB i ENG)

Parižani hedlajneri prve MjuzNews žurke

Les Yeux Orange dolaze u subotu 21. januara u Beograd i biće hedlajneri prve MjuzNews-ove žurke u jednom od najboljih klubova u Evropi, 20/44. Žurka počinje u 23h i otvoriće je Bagheera. Specijalni MjuzNews gost je DJ Brka, osnivač parti kolektiva Disco Not Disco, koji je za ovu priliku spremio specijalan edukativni jugocentričan set posvećen hedlajnerima iz Pariza. Les Yeux Orange, koji čine Noctambulo, Humangigz i Alan Dente, će predstavljati Noctambulo i Alan Dente.

Les Yeux Orange je jedan od najuticajnijih andergraund muzičkih blogova u svetu sa posebnim uticajem na beogradsku klabing scenu. Ko su LYO i kako su počeli, šta ko zna o 20/44 i Drugstore-u u svetu, zašto Brku voli ceo svet, šta se dešava u pariskom klubu La Rotonde i ko to ima srpske korene, pričamo sa Rafaelom, osnivačem i glavnom figurom ovog DJ trija.

Ovom žurkom MjuzNews otpočinje seriju bukinga koja će se realizovati u našim omiljenim klubovima u Beogradu. Karte možete da kupite na ulazu u klub 20/44 po ceni od 300 rsd pre ponoći i 500 rsd posle ponoći. Vidimo se u subotu!

MN: Ćao, Rafael! Daj nam link za neku pesmu da naštelujemo raspoloženje za ovaj intervju.

R: Les Yeux Orange – Pacifico

 

MN: LYO si pokrenuo prvo kao YouTube kanal 2013. godine sa idejom da deliš muziku koja je nova ili koju neko prethodno nije aploudovao na YouTube. Uz to si dugo imao želju da pokreneš etiketu. Sada kad si to postigao, da li nalaziš vremena da uživaš u tome? :)

R: Da li uživam što imam etiketu? Pa… To je malo dostignuće i veoma smo srećni što smo to uradili ali je na kraju to mnogo više pritiska na našim ramenima jer podrazumeva puno rada, a mi želimo da ostavimo trag. Na sve to je veoma teško preživeti pošto je većina novih mladih etiketa svirepa kao konkurencija i tržište je prezasićeno.

MN: Vas je trojica ali u inostranstvu obično nastupate u parovima. Ko dolazi u Beograd?

R: Ja i Camille, poznat i kao Alan Dente, producent koji je imao debi 12" prošle godine na Bordello A Parigi etiketi, kao i traku na Red Laser-ovoj kompilaciji.

Alan Dente – Desert Road

 

MN: Nastupate u subotu na 20/44, jednom od najboljih klubova u Evropi kako kaže The Guardian, Beograđani sa ukusom i srećni turisti koji su imali priliku da đuskaju na crvenom floru. 

R: Imali smo priliku da često puštamo u poslednjih 12 meseci i sjajno smo se provodili u fenomenalnim klubovima. Ovaj parti je za mene poseban jer ga organizuje moj veoma dobar prijatelj i zato što volim Beograd i naravno zato što sasvim slučajno imam malo srpske krvi u sebi od moje prebake! Kad na to dodam da ćemo da puštamo sa Slobodanom Brkićem koga veoma poštujem, to mu dođe šlag na tortu.

MN: Priča kaže da si na svom prvom putu ka Beogradu slušao Brkin mix, stigao u Beograd, rekao svom prijatelju i domaćinu da te je miks inspirisao i da bi nekada voleo da čuješ Brku kako pušta. Želja ti se ostvarila sat vremena kasnije u Kulturnom centru GRAD gde je Brka puštao pored ostalih lokalnih legendi kao što su Vlada Janjić i Gordan Paunović. Iste godine si među prvima pozvao Brku da napravi mix za vašu seriju. Šta je to što Brka ima što mu je obezbedilo reputaciju među disko i balearik elitom širom sveta na osnovu toga što si čuo u njegovim selekcijama?

R: Pa da budemo baš precizni, Brkin mix sam slušao dok sam bio u Crnoj Gori i putovao iz Kotora na Žabljak. Mix mi je preporučio Vladimir Ivković koga ne poznajem toliko dobro ali za kog godinama znam, još pre nego što je postao tako priznat DJ kakav je sada. Teško je odgovoriti na tvoje pitanje. Mislim da Slobodan ima eklektički ukus i ljubav prema muzici koju možeš da osetiš dok slušaš njegove raznovrsne mikseve i selekcije. “East of Cosmic” je bio idealan saundtrek za tu užurbanu vožnju kroz Bokokotorski zaliv ka nacionalniom parku Durmitor i savršeno se poklopio sa mojim eteričnim sanjarenjem.

MN: Sva trojica ste bili u Beogradu i posetili 20/44 i Drugstore. Da ste bili bukirani za Drugstore, da li biste spakovali druge ploče? Šta znate o ovim mestima?

R: Ja lično nisam bio u novom Drugstore-u (prim. prev. Raphael je bio na Scott-u Fraser-u i Timothy J. Fairplay-u u starom Drugstore-u. ) ali mi se čini kao više indastrijal i tehno mesto nego brod. Taj setap industrijske katedrale se čini kao mesto na kom je gruv manje važan od akustike. Definitivno bih poneo više ebm-a, tehna i elektra nego što ću poneti na 20/44. 20/44 je intiman, to je mesto na kom želiš da vidiš DJ-a kako komunicira sa publikom. Mislim da je to mesto za puštanje senzualnijih stvari. Ovo sve zvuči baš binarno haha, naravo da je potrebno naći dobar balans.

MN: Grafika vam je odlična. To uvek pomaže, postavlja izvestan autoritet među pratiocima kada je dobro izvedena kao u vašem slučaju. Ko je zadužen za to?

R: Stan Humangigz radi grafiku. On ima veoma ličnu viziju i nama se veoma dopada njegov rad. Bio bih još srećniji kada bi nekad brže radio ali moraš da pustiš umetnike da igraju po svojim pravilima kada želiš prave lepotice, čini mi se!

MN: Kao vlasnici dve etikete dobijate mnogo materijala od ambicioznih umetnika širom sveta. Šta ističe Wav Fuzz i n.stal koji su objavili svoju muziku na vašoj etiketi? Šta vam je privuklo pažnju?

R: Da, dobijamo puno demoa dnevno. Wav Fuzz je soundcloud otkriće našeg prijatelja. Iz mesta nas je osvojila naslovna traka sa EP-ja dok smo bili mrtvi pijani i slušali muziku na selu. Onda nam je poslao gomilu neobjavljenih i potpuno različitih traka i sve su nam se dopale. n.stal je mladi lokalac koji nam je dugo slao mnogo različitih demoa. Bili smo zapanjeni kvalitetom zvuka, dinamikom i densflor potencijalom. Sa ta dva umetnika i dva prva izdanja smo hteli da damo blanko ček potpuno nepoznatim producentima umesto da budemo 25. izdanje nekog ostvarenog lika kom smo naklonjeni. Mogli smo i da potpišemo nekog novajliju sa velikim imenom na remiksu ali smo to smatrali lenjim potezom bez imalo muda i creva.

n.stal – Entre Les Etoiles

 

MN: Tvoja ljubav prema Srbiji i ex-Yu regionu je poznata tvojim prijateljima u stvarnom i sajber životu. Reci našim čitaocima više o svojim Šantić korenima.

R: Moj čukundeda je Aleksa Šantić. Nikada nisam bio u većoj meri odgajan tim korenima jer je moja prabaka došla u Francusku kada je bila veoma mlada i potpuno se asimilovala kao Francuskinja. Kada je umrla, osetio sam frustraciju što nisam upoznao nju i njene korene dovoljno, počeo sam intenzivno da čitam o Jugoslaviji i otisnuo se na jednomesečno putovanje po Jugoslaviji da eksperimentišem sa ovim nasleđem koje leži u mojim venama.

MN: Priča se da ste postali rezidenti još jednog kluba u Parizu. Trenutno ste rezidenti kluba Rotonde Stalingrad. Reci nam više o tom klubu.

R: La Rotonde je naš stab već dve godine. Tu smo napravili više od 15 žurki o kojima je brzo počela da se širi priča. La Rotonde je sam po sebi divota i deo jedne zgrade koja je zavedena kao spomenik. Mesto je prilično veliko. Većina žurki koje tamo pravimo se održavaju u intimnoj sobi koju prikladno zovemo “Miniklubom” I koja je limitirana kapacitetom na 150 ljudi sa velikim prostorom za pušenje napolju. Gotovo uvek imamo sjajnu mešavinu publike ovde, mlade ali otvorene ljude kojima se uvek dopadnu naša muzika i naši gosti tako da zaista volimo to mesto.

MN: Odakle dolaze najzanimljiviji pozivi za nastupe?

R: Nažalost većina poziva dolazi iz Severne Evrope. Južne zemlje se ne usuđuju da dovode andergraund imena na svoje žurke. Ili dovode velike ribe, one što ih viđate na 85 festivala tokom cele godine, ili imaju rezidente bez otvorenih mesta između. Razumem da postoje ekonomski razlozi ali je često reč o prosto kulturnom problemu. Nedavno smo se odlično proveli u klubu Kaiku u Helsinkiju koji je fantastičan klub po svim stavkama.  

MN: Usamljena devojka sedi kod kuće i razmišlja da otkaže planove i ne dođe na žurku. Nateraj je da promeni mišljenje i obuče crvenu haljinu (dress code!) jednom pesmom. Koja je to pesma?

R: Uff teško pitanje. Mislim da bih mesec dana mogao da razmišljam kako da odgovorim. Hajde da kažem “Pineapples – Come On Closer”. Ta nikad ne izda. Možda zvuči ofucano mnogima ali nikada nisam video osobu koja uz ovo ne đuska i ne osmehne se kada ova traka krene. Glas Douglasa Roopa je instant pobeda.

Pineapples – Come On Closer

 

ENGLISH

MN: Ciao, Raphael! Please provide a link for some tune to set up the mood for this interview:

R: Les Yeux Orange – Pacifico

MN: LYO started as a YouTube channel in 2013 with a wish to share music which was either new or not already uploaded on YT. In addition to that you’ve had this wish of starting a label for a long time. Now that you’re there, do you find time to enjoy it?

R: To Enjoy having a label ? well it's a small achievement so we're really happy we did it but finally it's more pressure on our shoulders because it's a lot of work and we want to make a mark. In addition it's really hard to survive for most of the young new labels as the competition is fierce and the market over saturated.

MN: There are three of you but you usually perform abroad in pairs. Who is coming to Belgrade?

R: Me & Camille, aka Alan Dente, who is a producer and made a nice debut 12" last year on Bordello a Parigi as well as a track on Red Laser.

MN: You are playing at 20/44, one of the best clubs in Europe according to The Guardian, Belgraders with taste and lucky tourists who had the chance to bust a move on the red dance floor, this Saturday. How excited are you from 1 to 100? We know you so be honest.

R: Haha let's say 90. We had to chance to play quite a lot those last 12 months and had dope ones in some terrific clubs. This one is special to me because some very good friend of mine is setting up the party and because i love Belgrade and of course as it happens that i have some serbian blood from my grand mother ! Adding that we play with Slobodan Brkic who i respect a lot is the icing on the cherry.

MN: The story goes that on your first trip to Belgrade you listened to Brka’s mix, arrived in Belgrade, told Bagheera your friend and host that you felt inspired and would love to hear Brka play sometimes. Your wish came true an hour later at Kc Grad where Brka was playing alongside other local legends like Vlada Janjić and Gordan Paunović. The same year you invited Brka to provide a mix for your series among first DJs. What is it that Brka has that earned him the worldwide reputation among the disco and balearic elite according to what you heard from his selections?

R: Well to be completely accurate, i listened to a Brka's mix while in Montenegro heading towards Zabljak from Kotor. It was a recommendation from Vladimir Ivkovic who i don't know that much but i who still know for many many years, long before he was that established dj he is now. It's hard to answer precisely your question. I think Slobodan has this completely eclectic taste and love for music that you can feel in hearing all his diverses mixes and selections. "East of Cosmic" was the ideal soundtrack for this drive along the fjords of Kotor progressively rushing to the Durmitor national Park fitting perfectly my inner ethereal dreaming thoughts.

MN: All three of you were in Belgrade and visited both 20/44 and Drugstore. If you were booked for Drugstore, would you pack different records? What is it you know about these places? 

R: I haven't been personally to the new location of Drugstore but it seems much more of an industrial and techno place than the boat to me. The set up, built like a huge indus catedral seems a place where the groove is less important than the acoustic. I would definitely bring more ebm, techno or electro than in 20/44. 20/44 is intimate, that's the kind of places where you want to see dj communicate more with the crowd, i think it's a place to play more sensual stuffs. All this sounds very binary tho. haha you just have to find the good balance of course.

MN: Your graphics are solid. That always helps, sets up a certain authority among followers if well executed like in your case. Who is in charge of that?

R: Stan aka Humangigz does. He has really a personal vision and we really like his artwork. I would be even happier if he would work faster sometimes but you have to let the artists play by their rules if you wanna have some beauties i guess!

MN: As bosses of two labels you get plenty of material from aspiring artists around the globe. Our guess is that most of it is rubbish. What is different about Wav Fuzz and n.stal who released their stuff on the LYO label? What got your attention?

R: Yes we receive plenty of demos on a daily basis. Huge majority sucks big time as you guessed it right and i don't even understand how those people can be confident enough daring sending such stuffs. Some of it are really ok tho but most of the time really lacks inspiration & originality. Wav Fuzz was a soundcloud discovery by one of our friend. We got caught immediately by the title track of the ep while completely drunk on a listening session in the countryside. Then he sent us a big bulk of unsigned very different tracks and we loved a lot of them. n.stal is a young local that sent us on a very long period lot of different demos. We were amazed by the quality of the sound, the dynamic on it and the dancefloor potential. With those two artists and two first releases we wanted to give full "carte blanche" to completely unknown producers instead of being the 25th of some established biased guy. We could as well sign a newcomer featuring a big name on the remix but we felt this was lazy and showing no balls or guts either.

MN: Your love for Serbia and the ex-Yu region is well known to friends in real life and cyberspace. Tell more about your Šantić roots to our readers.

R: It happens that A.Santic is my great great grand father. I was never been hugely cultivated by those roots because my gd mother arrived in france when she was a very young girl and then totally assimilated as a french people. When she died tho, i felt a bit of frustration not knowing her and those roots enough and began to read intensively about Yugoslavian history and hopped suddenly on a month travelling there to experiment more about this heritage lying in my veins.

MN: The word on the streets is that you earned another residency in Paris. You are currently residents of Rotonde Stalingrad. Tell us more about that club.

R: La Rotonde is our HQ for two years now. We made more than 15 parties there who immediately had a buzz. La Rotonde in itself is a splendor of monument classified building and the place is quite big. Most of the parties we do there are held into an intimate room aptly called "Miniclub" and is of a very limited capacity of 150 persons but with a big outside smoking area. We almost always had a terrific mixed crowd there, young, but open minded and always loving our music and our guests so we love  that place indeed.

MN: Where do most interesting invitations to play come from?

R: Unfortunately huge majority of them come from northern europe. Southern countries wouldn't dare to bring underground names to their parties. Either they bring big fishes, the ones you see in 85 festivals all year through, either they have residents, no spots lefts in between. I can understand there is economical issues but many times it's also a cultural problem. Recently we had a super cool time in Kaiku, Helsinki which is a top notch club on every levels.

MN: A lonely girl is sitting at home in Belgrade, thinking about cancelling the plans and not going to the party. Make her change her mind and put that red dress on with a song. Which song is it?

R: Uff tough one. I think i could stay one month on that question. Let's say "Pineapples - Come On Closer" it never fails. It might sounds cheesy to many but i never saw anyone not dancing or havinga huge smile when this stuffs drops in. The crooner voice of Douglas Roop is an instant win.

Ostavi
komentar

Povezano