Naša preporuka

28.11.2018.

MjuzNews Intervju: Baltra
MjuzNews Intervju: Baltra

Lo-fi heroj pred dolazak na Kišobran jubilej

MjuzNews donosi još jedan ekskluzivni intervju! Ovoga puta, to je producent po imenu Baltra, heroj lo-fi house žanra. Sa njim smo razgovarali šta sve taj pojam znači, kao i o njegovom odustajanju od sigurnog posla u odelu i života na putu. 
 
Njegov nastup ove subote upriličiće proslavu deset godina postojanja umetničkog kolektiva Kišobran
 
Prvog decembra, Dragstor će imati čak pet bina sa bar petnaest izvođača! Među njima su DJ Brka, bend Vizelj, Kene Beri, Stevie Whisper i naravno, sami Kišobranci sa svojim arsenalom hitova koji su labavo tagovani kao indie, alternative, ali i pop.  
 
Koncept ove proslave je okupljanje prijatelja i podsećanje na veeeeliki broj žurki pod Kišobranom. U skorijem sećanju mnogima je ona sa kraja marta, kada su sa jednim drugim gradskim kolektivom doveli njujorkškog umetnika Photaya. Otuda ponavljanje saradnje sa HiddenBg-om koji će po svome srediti Black Room u Dragstoru i ugostiti Baltru, kao i domaćeg producenta lelú-a, pre nego što i sami zatvore žurku b2b2brb setom! 
 
U nastavku pročitajte intervju sa Baltrom, pa na vreme nabavite ulaznice za ovu žurku! 
Za sada ih ima u Zaokretu!
 
 
Skoro svaki intervju koji si dao započinje konstatacijom da ti je tekuća godina bolja nego sve prethodne. Da li menjaš nešto u pristupu radu ili se jednostavno konstantni trud isplaćuje? 
 
"Hahaha, istina! Mislim da je kod mene kombinacija te dve stvari! Bude mi teško kada nisam kreativan, čak i kada to nije u domenu muzike. Smatram sebe svojim najoštrijim kritičarem, tako da kao umetnik stalno pokušavam da napredujem u zonama gde mi se čini da je to neophodno. Nekada to upravo znači da moram da menjam nešto i podižem lestvicu."
 
Za mnoge, ti si polazna tačka slušanja lo-fi žanra. Kako si "zaglavio" sa njim? 
 
"Kao i dosta mojih savremenika, ja sam deo scene koja je u neraskidivoj vezi sa Internetom. To je dozvolilo da se moja muzika brzo raširi po svetu. Sarađivali smo mi kao ključni predstavnici žanra i to je bila prilika mnogima da se upoznaju sa njim. Čini mi se da povezivanje dolazi iz te tačke. To je takođe fina reč koja privlači klikove i lako ju je generalizovati u ne-tako-savršenom zvučnom pejzažu u kojem volim da pravim muziku. Ali, kada se sve svede, ispostavlja se da ima toliko različitih stilova muzike koja se kategorizuje kao lo-fi, da mi deluje da biva loše predstavljenja tako grupisana."
 
Kada smo ga već pomenuli (i šta god da pod tim terminom sad podrazumevamo), da li misliš da lo-fi gubi svoj momentum ili ćemo dobiti još od njega? Može li da pređe u pop? Sa Yaeji se to zamalo dogodilo. 
 
"Da, Yaeji baš ubija! A čini mi se da je to najviše na izvođaču koji pravi trake. Ima toliko dobre muzike koja zapada za uho i privlači masu danas da mi se čini da bilo koja pesma može da tokom noći postane pop-ularna tokom noći." 
 
Koliko se tvoji setovi razlikuju u delovima Evrope, Njujorku ili Seulu? 
 
"Svi se pomalo razlikuju. Svakako uzimam u obzir podijum pred sobom i želje publike, sve dok se najvećim delom i dalje izražavam i puštam muziku koju želim da čujem i uz koju bih i sam plesao. Masa na žurkama ide dalje od kulturnog identiteta i ne razlikuje se previše. Svako je tu da bi čuo dobru muziku i odlično se proveo." 
 
Da li ti je X-Coast pričao nešto o sceni u Srbiji? 
 
"Daaaaaaa! Imao je da kaže samo najbolje o njoj! Takođe je prošlog meseca vodio moju ženu u svoj omiljeni srpski restoran u Njujorku, "Kafana". Neverovatan momak, neverovatna hrana!" 
 
Da li se vidiš kako produciraš za druge izvođače? Možda neko sa Godmode etikete kao što su Shamir ili Channel Tres? Da li uopšte razlišljaš o sledećim koracima u svojoj karijeri? 
 
"Apsolutno! Razmišljam o tome svakodnevno, ali nemam još uvek odgovore. Veoma sam voljan da u skorijoj budućnosti sarađujem sa drugim umetnicima kojima se divim i koje poštujem. Pomenuti izvođači su sjajni, inače!" 
 
Radio si u finansijama, bio dobro plaćen za to, ali kažeš da te je to potpuno iscedilo. Da li se bojiš da će te produciranje i didžejing umoriti i ostaviti utisak 9do5 posla?
 
"Ne bojim se toga uopšte. To je jedina stvar koja čini da se u potpunosti osećam svojim. Ukoliko dođem do tačke u kojoj se tako budem osećao, moraću da sednem i porazmislim o svemu, pa nešto promenim na bolje. Evolucija je ključna." 
 
Šta je najizvesnije u tvojim slušalicama na letu do Beograda? 
 
"Delom tišina. Provalio sam da je to dobar put do unutrašnjeg mira. Ali, onda će mi postati dosadno, pa ću verovatno da pustim neku Sade, Blood Orange, Actress, hip-hop  i rnb devedesetih, doo-wop iz pedesetih... ko zna!" 
 
 
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
 
Deseti rođendan Kišobrana
Subota, 01. decembar 2018. godine
Klub Dragstor, Bulevar Despota Stefana 115
Start: 23h

Big Room: Kišobran
Black Room: Baltra Baltra, HiddenBG, lelú
Tech Room: Sergio Lounge, Vizelj, DJ Brka, Lonče, Miško Bilbija
Chambers: Stevie Whisper, Vitanov, Matej Rusmir, ANDRIA
Ice Cream Booth: Disko Buvljak, kene beri

Prodaja karata u Zaokretu:
Early bird 300 dinara
Od 15.11. cena karte 400 dinara
Cena karte na ulazu 500 dinara
 
Ostavi
komentar

Povezano