Naša preporuka

13.02.2015.

Kolumna petkom, čak i kad je trinaesti Jason Voorhees
foto: Official Facebook Page - Crystal Lake Memories
Kolumna petkom, čak i kad je trinaesti

Vojkan Bećir, muzika i sujeverje

Voleti pop muziku/kulturu znači voleti klišee. A zašto im se protiviti kad je tako lako uživati u njima - samo im se prepustiš. Tokom prvog mraza obavezno je slušati „Baby, It's Cold Outside“, pa krajem decembra „All I Want For Christmas“. Na venčanjima slegnite ramenima dok ide „White Wedding“, probudite Billie Joa kad se završi septembar, ispratite prijatelja u Njujork Frankom Sinatrom ili Aliciom Keys. Kad padne kiša, iznenadite se na radiju uz „Here Comes The Rain Again“ a prvo sunce proslavite sa Katrina and the Waves.

Petkom nam je nažalost Rebecca Black u glavi, ali ovaj je Trinaesti, pa nađem vam neke druge opcije. Ove pesme treba imati pri ruci, jer u dvehiljadepetnestoj ima ih komada tri -  prvi sledeći petak trinesti već je u martu. Sve i da imate friggatriskaidekaphobiju ili ne dajete mnogo na sujeverje, uvek je dobar povod čuti ove pesme.

Stevie Wonder slavljen je nedavno na posebnoj All-Star Grammmy Tribute večeri. Relevantna imena muzičke industrije pevali i klicali mu - Beyoncé, Lady Gaga, Pharrell Williams, Annie Lennox (!!!), John Legend, Ed Sheeran, Ariana Grande, India.Arie, Janelle Monae, Jill Scott, Jennifer Hudson, Tony Bennett, Ne-Yo, Andrea Bocelli, Ryan Tedder... Stevie Wonder kroz svoj medli provukao je i čuvenu „Superstition“.

Podsećam na još jednu verziju i spot u kojem Wonder gostuje. Živa verzija pesme sa Stevie Ray Vaughn and Double Trouble albuma iz 1986.

Prvi singl Coldplay izbacili su 1999. godine. Na tom izdanju našla se i pesma “Only Superstition” pa ćemo pretpostaviti da je Chris trljao zečju šapicu jer je očigledno da su imali i dosta sreće u kasnijoj karijeri.

Sa prvog Midlake albuma “Bamnan and Slivercork” (2004), radioheadasta kombinacije lo fi elektronike i američkog folka.

Thelonious Monk ima veliko zaveštanje u jazz muzici. Naravno, jedna kompozicija je posvećena i fenomenu kakav je Petak trinesti. Sa Sonnyem Rollinsom na saksofonu, ovo je snimio 1954. godine.

Vrlo je verovatno da se svakog petka setite The Cure zbog “Friday, I'm In Love”. Ovoga puta, postoji jedna još njihova prikladnija pesma:

Serijal filmova “Friday the 13th ne bi bila to što jeste da Harry Manfredini nije tako pametno koristio muziku. Svako pojavljivanje Jasona Vorheesa na ekranu, prati njegova tema.

Među prvim stvarima koje padaju na pamet kada se priča o sujeverju je crna mačka. Kitty je bila najbolja Catwoman, stoga se mora naći na ovoj (plej)listi.

I, jedna da razbijemo baksuz.

Aj pa vidimo se sledećeg petka. Ako bude sreće.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi
komentar

Povezano