Naša preporuka

05.12.2013.

James Arthur: Eksluzivni intervju za MjuzNews James Arthur
foto: Detalj sa omota albuma
James Arthur: Eksluzivni intervju za MjuzNews

Podrška i saveti za takmičare regionalnog X Factora

Ako ponekad pomislite da je sve oko vas sivo i tmurno, ako vas guši kolotečina a vera u čuda vas je odavno napustila, predlažemo vam da se raspitate o priči sada već slavnog JamesArthura čija je životna priča dobila neverovatan zaokret pre nešto više od godinu dana kada se, kao muzičar – amater, prijavio za britanski X Factor. Tada nesiguran, depresivan i opterećen brojnim problemima James je već svojim, ekstremno emotivnim i iskrenim, izvođenjem na audiciji, skrenuo pažnju na sebe a narednih nedelja samo je bivalo sve jasnije da se radi o potencijalno najinteresantnijem takmičaru u istoriji ovog takmičenja. Malo ko je bio iznenđen kada je ovaj harizmatični momak neobičnog glasa istila odneo pobedu uprkos stravičnoj konkurenciji a pesma kojom je trumfovao, „Impossible“ (obrada hita pevačice Shontelle) postala je svetski hit koji je do danas prodat u preko 3,5 miliona primeraka širom sveta! Usledila je planetarna slava, koncerti, saradnje sa brojnim kolegama i još jedan singl, ovoga puta obrada čuvenog klasika „You’re Nobody ’till Somebody Loves You“ nakon kog smo konačno dočekali i debi album nazvan po njegovom imenu, jednostavno: „James Arthur“.

Zahvaljujući divnim ljudima iz Menarta Srbija, mi smo imali čast da obavimo telefonski razgovor sa njim i tom prilikom smo mu postavili nekoliko pitanja vezanih za njegovu muziku i debi album a zamolili smo ga i da da poneki savet takmičarima prvog regionalnog X Factora koji pratimo svakog utorka na televiziji Pink.

Ovo je ekskluzivni intervju sa Jamesom Arthureom za MjuzNews:

MjuzNews: Tvoj debi album „James Arthur“ je izašao pre tačno mesec dana. Da li si zadovoljan reakcijama i prijemom kod publike?

James: Da, veoma sam zadovoljan reakcijama koje su uglavnom pozitivne. Takođe iz dana u dan dobijam sve više fanova i zaista osećam da sam postigao uspeh sa ovim albumom.

MjuzNews: Pesme na albumu se veoma međusobno razlikuju. Kao što si i sam rekao ima tu i bluza i soula ali i hip – hop-a, R’n’B-a i POP-a. Ali koja, od svih pesama najbolje opisuje tebe lično?

James: Lično najviše volim pesmu „Supposed“ ali veoma mi je bliska i „Flyin“... To je poslednja pesma na albumu i u hip hop maniru je.

MjuzNews: Hajde da te malo vratimo na sam početak. Da li se sećaš dana kada si napisao svoju prvu pesmu i šta se dogodilo sa njom?

James: Da... Zapravo sećam se dobro svoje prve pesme. Napisao sam je svirajući na staroj akustičnoj gitari. Mislim da se zvala „Asking all the Angels“... U to vreme sam prolazio kroz prilično težak period i sećam se da sam kroz pesmu postavio pitanje zašto me niko ne vidi onakvim kakav sam zapravo. Bila je to tipična „emo“ tinejdžerska pesma sa temom „ja mrzim život“ (smeh).

MjuzNews: Negde sam pročitala da si za X Factor rekao da je to u isto vreme i najbolje i najgore vreme koje si ikada proživeo. Sada, godinu dana nakon pobede, kada se osvrneš unazad, da li postoji nešto što bi uradio drugačije?

James: Ne. Ja ne verujem u kajanje. Naravno i ja pravim greške kao i svaki drugi čovek i sve što mogu da uradim jeste da nastavim dalje najbolje kako znam.

MjuzNews: Nakon što si pobedio u X Factoru tvoj život se promenio od toga da si bio nesrećan i u problemima do toga da su ti se ostvarili snovi. Kako se ova promena odrazila na tebe kao umetnika budući da je dobar deo tvoje inspiracije dolazio upravo iz tog bola. Možda zvuči malo čudno ali da li ti, u kreativnom smislu, nedostaje taj bol?

James: Da... Kad moraš da se nosiš sa teškim stvarima u životu to može da ti, u kreativnom smislu, da samopouzdanje i osećaj moći. Uostalom, mnoge moje pesme, nastale u tom periodu mog života, inspirisane su upravo takvim osećanjima. Ali, mislim da je meni dato da budem kreativan i stalno imam neke nove ideje u glavi. Mislim da je to deo kletve koja ide sa darom (smeh). Kreativnost jeste u isto vreme i blagoslov i kletva jer ponekad imam problem kad želim da se isključim. Ipak, ja sam svaki dan zahvalan na tom daru jer zahvaljujući njemu mogu da pišem tekstove, stvaram muziku, uradim nešto pozotivno i nađem svoje mesto u društvu.

MjuzNews: Tokom X Factora tvoj mentor je bila Nicole Schercinger. Koji je najbolji savet koji si dobio od nje tokom takmičenja?

James: Da moram da se suočavam sa svojim strahovima iznova i iznova a to je najveći problem u ovoj industriji, posebno kada si izvođač. Strahova je mnogo ali moraš ih savladati.

MjuzNews: U Srbiji se upravo emituje X Factor i trenutno počinje faza boot camp-a. Da li imaš neku poruku ili savet za naše takmičare?

James: Naravno! Takmičarima u Srbiji bih poručio da uvek imaju na umu razlog zbog kog su se prijavili za X Factor a to je, ljubav prema muzici. Nikada to nemojte izgubiti iz vida! Bez obzira na to da li ste ispali ili pobedili, držite se muzike jer ona će biti tu za vas do kraja života.

MjuzNews: Veoma si popularan u Srbiji a „Impossible“ je veliki hit. Da li imaš plan da održiš koncert kod nas?

James: Svakako da bih voleo. Trenutno sam na evropskoj turneji i ja se nadam da ćemo uskoro razmatrati i mogućnost dolaska u Srbiju.

MjuzNews: Mi se nadamo da ćeš nas možda posetiti na finalnoj večeri X Factora u Beogradu?

James: Sve je moguće (smeh), ali ne znam ništa o tome još uvek.

MjuzNews: Upravo snimaš video za pesmu „Recovery“, reci nam u poverenju o čemu se radi u spotu?

James: Da, veoma sam uzbuđen zbog tog spota. U spotu sam ja u nekom skladištu, prilično izolovan i obraćam se publici. Biće to jedno veoma iskreno izvođenje ove pesme tokom kog ću pokušati da se na najbolji način povežem sa gledaocima/slušaocima. 

Ostavi
komentar
  • 3.01.2014, 15:52h COBRA - EXTRA JE JAMES...TOLIKO JE NEVEROVATNO KAKO ZNA DA PRENESE EMOCIJU... PRESLUSAJTE SAMO NJEGOVU VERZIJU PESME WRECKING BALL(MYLEY CYRUS)!!! POTPUNO ME ODUSEVIO!!!

  • 6.12.2013, 01:15h sobarica - Jedva sam cekala da dodjem kuci da procitam :) sjaaajno ;)

  • 5.12.2013, 18:47h ancica - Sjajan intervju!

Povezano