Naša preporuka

18.03.2014.

Intervju sa Zoranom Predinom pred nastup u BitefArtCafeu Zoran Predin
foto: BitefArtCafe PR Photo
Intervju sa Zoranom Predinom pred nastup u BitefArtCafeu

"Na početku sam hteo promjeniti svet, danas ga pokušavam shvatiti"

Zoran Predin je legenda slovenačke scene, sa karijerom dugom preko trideset godina tokom koje je izbacio veliki broj albuma i ostvario saradnje sa nekim od najvećih imena regionalne scene.

Beogradska publika će imati prilike da ga čuje u četvrtak, 20. marta u intimnom klupskom prostoru BitefArtCafea a ovaj, dugo očekivani, nastup bio je povod za razgovor sa njim:

MjuzNews: U vašoj biografiji stoji da vam je prva ljubav zapravo bila košarka. Ispričajte nam kako je došlo do toga da na kraju ipak pobedi muzika?

Predin: Nisam bio baš neki talenat. I nemam visine. Kada sam na jednoj kadetskoj utakmici izčašio kuk, postalo je jasno, da će loptu zamjeniti gitara. Ali košarku još uvijek volim. Autor sam pjesme “In The Beat of Basketball”, zvanične himne Eurobasketa 2013. Navijam za Olimpiju, za slovenačku reprezentaciju i za Obradovićev Ferenbahče. 

MjuzNews: Za koje muzičare/bendove biste rekli da su najviše uticali na vas, vaš muzički ukus i na kraju vaš umetnički put?

Predin: Slovenački kantautor Tomaž Pengov, koji je umro pre mesec dana, bio je taj, koji me svojim albumom “Odpotovanja”, naveo, da počnem skladati svoje pesme. Slušao sam Boba Dylana i Leonarda Cohena, obožavam Johnnya Casha i Djanga Reinhardta, volim Boba Marleya, Edit Piaf i Jimmya Scotta… Obožavatelj sam grupa Van Der Graaf Generator, Rolling Stones, The Doors, Led Zeppelin, The Specials, Talking Heads i rani UB40. Moji domaći uzori su Arsen Dedić, Goran Bregović, Kornelije Kovač i Đorđe Balašević.  

MjuzNews: Pišete tekstove, komponujete, pišete muziku za film, TV, pozorište... Šta vam je od svega najdraže a šta najizazovnije?

Predin: Pisanje glazbe za film je čisti užitak. To je stvaranje nečeg novog, što do tog trenutka ne postoji. Volim pisati i pjesme za svoje kolege. Dobro surađujem sa Massimom, i dogovoren sam sa Dubioza Kolektivom, da snime jednu moju pesmu za svoj novi album. Možda čak napravimo duet. Moja velika želja je, da napišem pjesmu za Zdravka Čolića ili Olivera Dragojevića. Uvjeren sam, da sam sposoban napraviti pop hit. 

MjuzNews: Možete li se ukratko osvrnuti na svoj muzički put od Lačnog Franza do sada?

Predin: Na početku sam hteo promjeniti svet, danas ga pokušavam shvatiti. Nekad sam bio glasan, danas sam nestašan. Ne volim se ponavljati, pa sam se poslije rock glazbe, kao autor i izvodjač iskušao i u etno glazbi, u gypsy swingu, u šansoni i u popu. 

MjuzNews: Tokom svoje duge karijere sarađivali ste sa mnogim kolegama. Koja saradnja je na vas ostavila najjači umetniki/muzički utisak?

Predin: Poseban je Arsen Dedić, moj uzor, mentor i prijatelj. Imao sam čast raditi sa Boškom Petrovićem, upoznao sam Šabana Bajramovića, kojeg mi je smrt ukrala, pre nego što smo uspeli napraviti nešto zajedno. Tu je naravno i Matija Dedić, jedan od najboljih jazz pianista na svetu.

MjuzNews: Šta pripremate za nastup u BitefArtCafeu?

Predin: Za koncert u BitefArtCafeu pripremio sam svoj Željezni repertoar, izbor programa Tragovi u sjeti i pjesme sa albuma “Kosa boje srebra”. To će biti premijera takvog koncepta za sve koji vole dobre tekstove, crni humor i zajedničko pevanje refrena.

Ostavi
komentar

Povezano